dejan maricSamo Stević na megdanu

Stara boljka srpskog biciklizma, loši rezultati u vožnji na hronometar, pokazala se i na trci „Istarsko proleće“ u Hrvatskoj (kategorija 2.2).
U prologu, dva kilometra dugačkom hronometru u Umagu, ni jedan srpski biciklista, nije ušao među prvih sto: 147. Stefanović + 18 sekundi, 151. Zekavica + 19, 161, Marić + 20, 166. i 167. Danilović i Stanković + 22, 171. Hasanović + 23 sekunde zaostatka! Pobedio je Australijanac Robert Luk u vremenu 2,15 minuta. Drugi i treći sa po četiri sekunde zaostatka bili su Silvio Herkloc (Nemačka) i Emil Oskar Landa (Norveška).
– Samo je Stević bio junak na megdanu i u majici rumunske profesionalne ekipe Tusnad plasirao se na 70. mesto sa 11 sekundi zaostatka. Najbolje je plasirani vozač iz Tusnada – kaže selektor srpske reprezentacije Radiša Čubrić.- Vreme je bilo veoma loše, bura i kiša ometale su bicikliste i bolje su prošli oni koji su kasnije startovali u odnosu, na primer, na naše Zekavicu i Stankovića koji su vozili po pljusku i jakom vetru, ali to ne može da bude i opravdanje za slabe plasmane.
U reprezentaciji su Jovan Zekavica, Marko Danilović i Stefan Stefanović (Borac), Esad Hasanović i Dejan Marić (Radnički, Kragujevac) i Marko Stanković (CCN Metalac, Kraljevo). Prva etapa je u petak na stazi od Umaga do Labina od 163 km.
– Znamo ovu stazu, veoma je zahtevna, a ako bude bilo kiše i opasna – objasnio je Čubrić.- Gužva je velika, startovalo je 190 biciklista iz 34 selekcije sa nekolio jakih timova tako da je konkurencija za poštovanje. Prošle nedelje na trci „Trofej Poreča“ Zekavica je bio17. a Marko Stanković 25. Tada smo videli da možemo da se borimo za dobre pozicije i očekujem da u nastavku „Istarskog proleća“ to i dokažemo.
Odlično je na „Trofeju Poreča“ vozio nekadašnji srpski reprezentativac Žolt Der u majici mađarske ekipe Utensilnord i osvojio osmo mesto.Čubrić prati šta se dešava i u Belgiji gde su Gabor Kasa i Miloš Borisavljević u majicama Melboteka:
– Kasa je odustao na jakoj trci prošle nedenje u Iperu, Borisavljević se još oporavlja od pada i nije startovao. Problem je loše vreme u Belgiji, zbog snega otkazana je trka planirana upravo za četvrtak – dodao je Čubrić.- To dosta remeti plan, ali se nadam da ćemo, kada se vreme prolepša, sve nadoknaditi.

Povezana vest:  Diplomirao Dušan Banović sportski direktor Partizana