Ted KingKingova eliminacija izazvala negodovanje

Odluka organizatora da sa biciklističke Trke kroz Francusku eliminišu Amerikanca Teda Kinga zato što je zakasnio sedam sekundi u vožnji na hronometar izazvala je reakciju kod takmičara i gledalaca.

Vozač Kenondejla zabeležio je sedam sekundi sporije vreme od onog koje mu je bilo potrebno, a žalba tima nije povukla odluku da mu ne dozvoli da nastavi.

King je vozio povređen, pošto mu je u subotnjoj prvog etapi iskočilo rame. Lekari su mu rekli da sposobnost da vozi zavisi isključivo od njegove mogućnosti da trpi bol. Biciklista je u svom internet dnevniku opisao da je pod velikim bolovima, ali je nastavio da vozi.

Povezana vest:  Nikola Rosić osmi u Pazardžiku

On je u grupi prošao drugu i treću etapu, ali timska vožnja na hronometar je predstavljala poseban problem. Bicikl za tu vožnju napravljen je tako da se vozač laktovima namesti na volan, ali King nije mogao da opterećuje rame, pa je vozio običan, sporiji drumski bicikl.

Tim je morao da završi sa do 25 odsto vremena od pobednika Orika-Grinedž, što je ukupno bilo 32 minuta i 25 sekundi. King je došao za 32 minuta i 32 sekunde, odnosno sedam sekundi kasnije od propisanog vremena zbog čega je eliminisan.

Povezana vest:  VUELTA 2011, Cobo pred trijumfom, Bennati pobednik 20. etape

-Nisu hteli da saslušaju naše objašnjenje. Ted je vozio s povređenim ramenom i trkao se na drumskom biciklu. Bio je jako hrabar i nije prestajao da se bori. To su odlike biciklizma, ali oni nisu hteli da promene mišljenje. Ted je sanjao da se trka na Turu. Ne možemo da verujemo – preneo je sajt Velonjuz (velonews.com) reči portparola tima.

Povezana vest:  Aleksandar Mirković pobednik 18. „Dunavskog kupa“

Navijači i ljubitelji biciklizma izrazili su svoje negodovanje na društvenim mrežama. King je na svom tviteru objavio fotografiju svojih podataka, navodeći da je stigao za 24:24.