bicklizam pomen veteranima 2Obeleženo 129 godina bicikliza u Beogradu i Srbiji

Biciklistički savez Beograda i Udruženje biciklističkih veterana obeležili su radnim sastankom u hotelu „Dom“ u Beogradu 129 godina biciklizma u Beogradu i Srbiji.
U maloj crkvi hrama Svetog Save održan je i pomen biciklistima i biciklističkim radnicima kome su prisustvovali predsednik Udruženja biciklističkih veterana Kosta Todorović, predsednik BS Srbije Branko Banović, predsednik BS Beograda Nebojša Popov, sekretar BSB Ranko Marić i nekadašnji istaknuti biciklisti, biciklistički radnici, članovi porodica preminulih vetarana i prijatelji biciklističkog sporta.
– Biciklizam ima izuzetnu tradiciju i uz konjički sport i streljaštvo je najstariji sport na ovim prostorima. Ovakvim okupljanjima, čuvamo uspomenu na velikane, junake drumova, sportske radnike, trenere i sudije koji nisu više sa nama, a koji su primer mlađim naraštajima. Iduće godine, imamo veliku obavezu i da dostojno obeležimo 130 godina biciklizma u Srbiji – istakao je Nebojša Popov predsednik BS Beograda.
Prvo srpsko velisopedsko (biciklističko) društvo osnovano je 23. decembra 1884. u Beogradu na inicijativu dr Đorđa Nešića, kasnije akademika i nekoliko uglednih građana Beograda, a prvi predsednik bio je Milorad Terzibašić.
Nešić se aktivno takmičio za vreme studija medicine u Moskvi, Parizu i Beču, a u prestonici ruske imperije 1896. došao je do titule šampiona. Koliko je bio dobar takmičar najbolje govori podatak da je te godine u poljskom gradu Lođu bio bolji od aktulenog svetskog prvaka, Nemca Lera. Akademik Nešić je po završetku studija batalio biciklističku karijeru i posvetio se nauci. On je jedan od osnivača Očnog odeljenja Vojne bolnice i osnivač i direktor Očne klinike Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Već u prvoj godini postojanja Prvo srpsko velisopedsko društvo postalo je član međunarodne organizacije „Sajkling turing klub“ sa sedištem u Londonu, a ubrzo su velisopedisti iz Beograda počeli da voze i na međunarodnim trkama. Već 1887. Beograđani su učestvovali na trkama u Novom Sadu sa vozačima iz Subotice i Budimpešte. Iste godne štampan je i „Velisopedski list“ koji je bio preteča sportske štampe u Srbiji. Industrijalac Đorđe Vajfert 1887. poklonio je velisopedistima zemljište za izgradnju biciklističke piste (velodroma) i nalazila se na mestu gde je danas Dom vojske Srbije na Trgu republike. Takođe, 1887. se prvi put u Beogradu pojavio bicikl sa istim prednjim i zadnjim točkom. Doneo ga je iz Trsta Đorđe Popara. Do tada, vozilo se na biciklima koji su imali veliki prednji točak prečnika 1,5 metara i mali zadnji prečnika 37,5 santimetra.
Prva trka organizovana je u Begradu 1. juna 1896. na stazi Beograd – Topčider i nazad. Prvi pobednici bili su Dragan Rajković i Svetislav Savić. Prvi Šampionat Srbije organizovan je 5. oktobra 1897. na stazi Beograd – Smederevo – Beograd a pobedio je Đorđe Popara. Treće mesto zauzeo je osnivač i urednik lista Politika Vladislav Ribnikar.

Povezana vest:  Luka Žele, Branko Banović i Radomir Pavlović za katedrom na kursu za trenere u Beogradu od 9. do 17.