P-20140821-00107 NewsRED BULL X-FIGHTERS
Triler u Africi – Šijan izaziva Šervuda

Livaj Šervud ima pet poena prednosti nad Džošom Šijanom pred finalnu rundu ovogodišnjeg Red Bull X-Fighters šampionata koja će se održati u Pretoriji (Južna Afrika) 23. avgusta, a time će turneja ujedno proslaviti svoj 50 događaj od osnivanja 2001. godine.
Livaj Šervud sa Novog Zelenada i Australijanac Džoš Šijan naći će se u istorijskoj borbi za pobedu na Red Bull X-Fighers ispred Union Buildings, koje su inače rezidencija predsednika Južne Afrike, a poznate su i po tome što je tu održana inauguracija Nelsona Mendele 1994. godine.
Šijan je senzacionalnom pobedom u Minhenu prošlog meseca postao treći pobednik u četiri runde ovog takmičenja, i tako je smanjio prednost trenutno vodećeg u šampionatu Šervuda. Šijan će se potruditi da bude prvi X-Fighters šampion iz Australije, a double backflip koji je doveo do savršenstva biće njegovo glavno oružje.
Šervud, svetski šampion iz 2012. godine i vozač sa najviše pobeda u Red Bull X-Fighters istoriji – čak osam, imao je savršen start sezone sa pobedama u Meksiku i Osaki, ali nije uspeo da se na poslednja dva događaja plasira u finale, već je morao da se zadovolji trećim mestima. Šervud ima 265 poena i da bi osvojio titulu moraće da bude bolji od rivala iz Austarlije Šijana koji ga prati sa 260 bodova. – Pet poena i nije baš neka velika prednost u finalu. Šini je ove godine zaista podigao borbu na viši nivo – rekao je Šervud.
Ukoliko pobedi, Šervud će postati drugi vozač kome je pošlo za rukom da dva puta bude Red Bull X-Fighters svetski šampion. Trenutno rekord drži Amerikanac Nejt Adams, koji je bio X-Fighters šampion 2009. i 2010. godine.
Red Bull X-Fighters je prestižna svetska fristajl motokros turneja, na kojoj vozači izvode trikove na svojim motorima i do 15 metara u visinu prelazeći razdaljine i do 30 metara. Sa finalnom stanicom u Južnoj Africi, ovogodišnja sezona imaće pet stanica na četiri kontinenata. Ovo takmičenje je debitovalo u Valensiji (Španija) 2001. godine, a od tada je održano na 21 lokaciji u 16 zemalja na šest kontinenata i imalo je 49 stanica.
Publika će moći da prati veliko finale Red Bull X Fighters šampionata putem Red Bull TV-a na www.redbull.tv

Povezana vest:  Takmičenje u paraglajdingu VRŠAC OPEN

PHOTO: Kolesky/Nikon/Red Bull Content Pool