x-fest3

Treći festival ekstremnih sportova u Trsteniku

U Trsteniku će od sutra do petka biti održan treći internacionalni festivala ekstremnih sportova „XFest3″.“Međunarodni festival ekstremnih sportova je jedini festival tog tipa na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi. Program festival je podeljen u četiri celine: ‘X-Fes’t, ‘X-Art’, ‘X-Kids’ i ‘X-Music’, a svi program su besplatni“, izjavio je za Betu izvršni direktor festivala Miloš Mitrović.
U najinteresantnijem, sportskom, delu programa biće predstavljeni padobranstvo, jedriličarstvo, slobodno penjanje, parkur, ‘wing suit’, ‘base jump’ i druge discipline.
-X-Art je već počeo, a okupio je desetoro mladih umetnika iz zemlje i inostranstva. Njihov zadatak biće oslikavanje 10 površina koje čine osnovu veštačke stene za klajming. Svaki od umetnika dobiće po jednu površinu dimenzija 2.440 x 6.000 milimetara. Umetnici će oslikati svaki od ‘nivoa’ i tako penjanje učiniti zanimljivijim i izazovnijim – rekao je Mitrović.
Program za decu je od prve godine sastavni deo festivala. Program ‘X-Kids’ namenjen je deci od nekoliko meseci do 14 godina i biće podeljen u tri uzrasne grupe: do dve godine starosti, od tri do šest godina i od sedam do 14 godina.
-Cilj programa za decu je da decu vrati prirodi i sportu, kao i da promoviše aktivan odmor za celu porodicu. Upravo zbog toga program za decu je osmišljen sa posebnom pažnjom i uključuje edukativne, sportske, kreativne i mnoge druge radionice. Imaćemo više od 20 radionica. Svaki dan festivala predstavljaće posebnu tematsku celinu, sa pratećim edukativnim i zabavnim sadržajem – istakao je Mitrović.
U muzičkom delu festival, „X-Music“, nastupiće grupe „357“, „Samostalni referenti“, „Popečitelji“, „Zoster“ i „Hornsman Koyote“.
Organizatori očekuju više od 100 učesnika i mnogo više gostiju iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Mađarske, Nemačke a imaju najave i iz Engleske.
Za sve učesnike na trsteničkom aerodromu postavljen je kamp sa strujom i kabinama za tuširanje.
Festival ekstremnih sportova trajaće do 16. avgusta.

Povezana vest:  RED BULL CLIFF DIVING 2013, Tajland domaćin Red Bull Cliff Diving finala 2013.