red_bul_1

Ledeni Finac podgrejao Valkenburg

 

Artu Pihlainen (FIN) klizao je do treće pobede u svojoj Red Bull Crashed Ice karijeri u Valkenburgu (NED) u subotu, pobedivši na drugoj trci svetskog šampionata 2011. Najbolji svetski ice cross downhill sportisti pružili su spektakularnu trku pred 25.000 gledalaca na 385 metara dugačkoj stazi. Treća trka svetskog šampionata održaće se 26. februara u Moskvi (RUS).

64-orica najboljih klizača iz 23 zemlje borilo se za poene svetskog šampionata u spustu u kojem su učestvovala po četiri klizača po užasnoj hladnoći, na četiri metara širokoj stazi punoj ispupčenja, skakaonica i oštrih, strmih krivina. Artu Pihlainen (FIN), koji je odneo pobedu na jednoj trci 2008. i na jednoj trci 2009, izdvojio se od ostalih učesnika u finalu punom talentovanih hokejaša, osvojivši prvo mesto. Iza njega se našao Skot Kroksal (20/CAN) na drugom i Skotov brat Kajl Kroksal (22/CAN) na trećem mestu koji je pobedio u Minhenu na otvaranju sezone. Lukas Fiala (CZE) je bio četvrti.

Povezana vest:  RED BULL X-FIGHTERS, Triler u Africi - Šijan izaziva Šervuda

-Dve godine čekam ovu pobedu – rekao je Pihlainen.

-Neophodna vam je brzina, okretnost i dobar balans kako biste se probili na čelo. Takođe, mislim da sam imao sreću koja mi je danas bila neophodna.

Zvanični šampion Martin Nifneker (GER) imao je trku koju najverovatnije želi da zaboravi, pošto je u rundi 16-orice udario u zid pri jako velikoj brzini i na taj način bio eliminisan.

Povezana vest:  RED BULL TRKE TROKOLICA 2012, Vreme u Beogradu oblačno, bez kiše uz grmljavinu trokolica

Šestostruki osvajač olimpijske medalje u brzom klizanju Rintje Ritsma (NED) doživeo je dobrodošlicu narodnog heroja kada je pred domaćom publikom po prvi put učestvovao na ice cross downhill trci:

-Iako sam izbačen u preliminarnoj rundi, zaljubio sam se u ovaj sport i verujem da ice cross downhill poseduje neophodne kvalitete da postane jedan od olimpijskih sportova.

Povezana vest:  Kanadski ledolomac zdrobio konkurenciju na otvaranju sezone Red Bull Crashed Ice u Minhenskom Olimpi

Pihlainen (1800 poena) trenutno se nalazi na svega 100 poena ispred Kajla Kroksala (1700) u poretku svetskog šampionata na polovini puta sezone od četiri trke. Trka u Valkenburgu je bila 18. trka u istoriji ovog sporta, koji je debitovao u Stokholmu (SWE) 2001. Nakon ovogodišnjih trka u Minhenu (GER) i Valkenburgu (NED), Moskva je sledeći grad koji će ugostiti svetsku seriju 26. februara, nakon čega sledi Kvebek (CAN) 19. marta.

red_bul_2