Orlando Duque_7

RED BULL CLIFF DIVING 2011

Orlando Duke slavio na Uskrešnjem ostrvu

Uprkos opasnosti od cunamija izazvanog zemljotresom u Japanu, prvo takmičenje Svetske serije Red Bull Cliff Diving 2011. održano je ovoga vikenda na Uskršnjem ostrvu, na lokalnom jeziku zvanom Rapa Nui, koji lokalno stanovništvo naziva još Te pito o Te Henua, tj. pupak sveta. Slavio je višestruki prvak, Kolumbijac Orlando Duke.

Iako je zbog razornog zemljotresa u Japanu tom ostvru u središtu Tihoga okeana pretila opasnost od cunamija pa se deo stanovništva s obale sklonio u više predele, razorni talosi, srećom, nisu stigli do njegovih obala.

Povezana vest:  RED BULL X-FIGHTERS 2012 , Svetska turneja počinje u Dubaiju

Orlando_Duque_1Takmičenje je pratilo 2.000 gledalaca, a deveterostruki svetski prvak, Kolumbijac Orlando Duke ostvario je uverljivu pobedu, s više od 40 bodova prednosti pred drugoplasiranim Silčenkom.

Pre tačno sedam meseci Duke je pobedio na zadnjoj postaji sezone 2010, što mu je osiguralo drugo mesto u ukupnom poretku. Kolumbijac tim rezultatom nije bio baš sasvim zadovoljan pa je već tada najavio da će u 2011. vratiti naslov. Nakon intenzivnih priprema za predstojeću sezonu, 36-godišnji je Duke svojim nastupom na njenom otvorenju svima pokazao koliko je odlučan u toj nameri.

Povezana vest:  31. Svetsko prvenstvo u padobranstvu od 28.avgusta do 4. Septembra u Nikšiću

Za svoj je poslednji skok na Uskršnjem ostvru dobio desetku.

-Kad sam skočio, osećao sam da sam bio vrlo dobar, a kad sam izronio, moj su osećaj potvrdile i ocene. Srećan sam!

Na drugo se mesto plasirao Rus Artem Silčenko, a treći je bio aktualni prvak, Britanac Geri Hunt, čiji premijerni ovosezonski nastup nije bio baš sasvim uverljiv.

Na Uskršnjem je ostrvu predstavljen i novi format takmičenja pa svaki takmičar izvodi tri skoka. Gledaoci su u zalivu Mataveri Otay imali priliku da vide ukupno 52 skoka, jer je za nastup na Uskršnjem ostvru ‘wild card’ dobio Brazilac Jucelino Alves de Lima Jr, koji je završio na 12. mestu.

Povezana vest:  Gospodari ekstremnih vožnji “Masters Of Dirt” u Kombank areni, 6. aprila 2013.

Sledeća je stanica Meksiko – na poluostrvu Yucatanu 10. aprila.

Red Bull Cliff Diving 2011, Uskršnji ostrvo – rezultati:

1. Orlando Duque (Kolumbija) – 471, 90 bodova

2. Artem Silčenko (Rusija) – 428,80 bodova

3. Gary Hunt (Velika Britanija) – 399, 65 bodova

Photocredit: (c)Romina Amato, Dean Treml/Red Bull Cliff Diving

{vsig}RAPA_NUI_2011{/vsig}