QB_LIFE_JM_0003

RED BULL CRASHED ICE 2012
Ledeni Spust se vraća u Ameriku na otvaranje sezone
 
Visoko-brzinsko uzbuđenje i padovi koji se očekuju na Red Bull Crashed Ice-u vraćaju se u Ameriku na otvaranje sezone 2012 u Sent Polu. Šampion koji ove godine brani titulu Artu Pihlainen (FIN), pokušaće da ostane ispred jata letećih Kanađana i brzih klizača iz celog sveta.
Red Bull Crashed Ice svetski šampionat 2012, počinje 14. januara na obalama zaleđene Misisipi reke u gradu Sent Pol u državi Minesota. Bitka za titulu u 12. sezoni jednog od najuzbudljivijih sportova ikad kreiranih, nastaviće se takmičenjima u Holandiji (Valkenburg) i Švedskoj (Are) u februaru, pre poslednje stanice u Kvebeku (CAN) pred više od 100.000 gledalaca, a koja će se održati u martu mesecu. Trka u Sent Polu označava povratak akcije u Ameriku, po prvi put nakon 2004. godine.
Finac Artu Pihlainen očekuje da će odbraniti svoju titulu svetskog šampiona u borbi protiv čopora Kanađana i nemilosrdnih protivnika iz 30 drugih zemalja. Brzi Finac je odvezao kući MINI koji mu je dodeljen kao svetskom šampionu, nakon što je osvojio prvo mesto u tri od četiri prošlogodišnje trke koje je pratilo ukupno 170.000 gledalaca u ovom visoko-brzinskom sportu koji predstavlja kombinaciju brzog klizanja, borderkrosa i ski spusta.
Braća Kanađani, Kajl i Skot Kroksal, prošle godine su završili na drugom i trećem mestu i nadaju se da će u borbi za titulu imati dobar start u Sent Polu, pred očekivano uzbuđenom publikom od 75.000 gledalaca tokom dva dana trke. Na stazi od 405 metara u Sent Polu nalazi se i startna rampa od 45 stepeni kosine, sa skakaonicama koje će proizvesti najdalje skokove ikada viđene u ovom sportu do sada.
Sport Ice Cross spust zahteva kombinaciju okretnosti, savršenog klizanja i neustrašivosti pri spuštanju od do čak 70 km/h. Klizači se spuštaju niz kanal po četvorica u isto vreme, boreći se za prvu poziciju, dok do finiš linije preskaču prepreke i preživljavaju oštre krivine. Pošto samo prva dvojica iz svake runde prolaze dalje, konkurencija je izuzetno jaka. Od ukupno 64 finalista, svešće se na samo četvoricu koji će se boriti za pobedu u finalu.
Kalendar trka: januar 13/14. Sent Pol (SAD), februar 3/4. Valkenburg (NED), februar 17/18. Are (SWE), mart 16/17. Kvebek (CAN).

 

Povezana vest:  Besplatna škola ekstremnih sportova u Obrenovcu