sletanje_na_cilj_-_paraglajding_takmicenje

Tri vazduhoplovna takmičenja održana za vikend, novi državni prvaci u preciznom sletanju paraglajderom
 
Goran Đurković iz Paraglajding kluba „Berkut“ iz Vršca osvojio je prvo mesto na Državnom prvenstvu u preciznom sletanju paraglajderom, održanom od 25. do 27. maja u Niškoj Banji. Na takmičenju koje su organizovali Vazduhoplovni saveza Srbije i PK „Grunf“ iz Niša, učestvovalo je 17 takmičara iz sedam klubova.
Iza prvoplasiranog Gorana Đurkovića, na drugoj poziciji se našao Vladimir Janković iz PK „Grunf“ iz Niša, dok je treći bio Zoran Petrović iz Jedriličarskog kluba „Avis“ – Zlatibor. Ekipno su najbolji bili piloti paraglajdera iz PK „Berkut“ iz Vršca u sastavu Goran Đurković, Tamara Kostić, Dragan Popov i Goran Milojković. Drugoplasirani je bio Klub slobodnog letenja „Ares“ iz Beograda, a trećeplasirani PK „Grunf“ iz Niša.
Dobre vremenske prilike omogućile su da se izvede osam validnih serija letenja, i da se proglase novi državni prvaci u ovoj paraglajding disciplini.
Istog vikenda takmičili su se i vazduhoplovni modelari u našoj zemlji. 26. i 27. maja u Aradcu kod Zrenjanina održan je 29. Srem kup – takmičenje u okviru svetskog kupa vazduhoplovnih modelara. Takmičilo se u kategorijama F1A, F1B, F1C i F1Q, i u svakoj od njih naši modelari su postigli zapažene rezultate.
U kategoriji F1A Andrija Pešić iz Aerokluba „Trstenik“ osvojio je prvo mesto u juniorskoj konkurenciji, dok je medju seniorima bio četvrti. Bojan Gostojić iz AK „Zrenjanin“ bio je pobednik kategorije F1B i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji. Time je preuzeo poziciju svog oca Svetozara Gostojića, koji je bio prošlogodišnji pobednik u ovoj kategoriji. Prva mesta u kategoriji F1C zauzeli su naši modelari, i to prvo mesto Dragan Lakić iz AK „Wing“ i drugo mesto Živa Kovački iz AK „Nova Pazova“.
Organizatori takmičenja Vazduhoplovni savez Srbije i AK „Nova Pazova“ ugostili su modelare iz Finske, Slovenije, Slovačke, Španije, Češke i zemalja iz okruženja. Ovo takmičenje, između ostalih, predstavlja deo priprema naših modelara za Evropsko prvenstvo u klasama F1A,B,C,  koje će se održati u Italiji od 4. do 12. avgusta.
Nešto dalje, ali u isto vreme i naši raketni modelari ostvarivali su zapažene rezultate. Na Bizau kupu, osmom po redu takmičenju u okviru Svetskog kupa, i drugom na kome su naši modelari učestvovali, osvojene su dve zlatne medalje i jedna srebrna. Takmičenje je održano od 25. do 27. maja u Rumuniji, na terenu na kome su do sada organizovana dva evropska prvenstva u raketnom modelarstvu.
U konkurenciji 42 takmičara iz četiri zemlje, naši modelari su nastavili nadmetanje za najbolji plasman u Svetskom kupu. Zoran Katanić iz Aerokluba „Sremska Mitrovica“ osvojio je prvo mesto u klasi S6A (rakete sa trakom) od ukupno 31 takmičara u ovoj klasi. Istu poziciju u klasi S7 (makete) zauzeo je Živan Josipović iz AK „Franjo Kluz“ iz Zemuna. Drugo mesto u klasi S8E/P (RC raketoplani) osvojio je Vladimir Čipčić iz AK „Kikinda“. U klasi S4A (raketoplani) Zoran i Radojica Katanić iz AK „Sremska Mitrovica“ su bili četvrti i peti, dok je u klasi S9A (žirokopteri) Zoran Katanić bio peti. U klasi S6A (rakete sa trakom) nastupio je i najstariji takmičar Prof. Radu N. Ioan sa 80 godina. On je bio prvi svetski prvak u raketnom modelarstvu, 1972. godine u Vršcu.
Nakon ovog takmičenja, slede kupovi u Rusiji, Poljskoj i Makedoniji, pa 16. i 17. juna Sirmium kup u Sremskoj Mitrovici.

 

Povezana vest:  Kada gejmer iz igrice pređe u realan svet