lenjin_vrh 
Osvojen vrh Lenjin pod pokroviteljstvom grada

Ekspedicija Planinarskog kluba „Balkan” uspela je da osvoji vrh Lenjin (7.134 metra), smeštenom na vencu Pamir, čiji je poduhvat pomogao Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda.
Prema rečima vođe ekspedicije Branka Dikića, uspon je bio neizvestan do samog kraja, dok je završni čin, po veoma lošem vremenu, trajao 13 sati.
Predstavnik resornog sekretarijata Dragan Ćirić istakao je ranije na konferenciji za novinare da je grad Beograd poslednjih godina pomagao mnoge ekspedicije.
– Odlazak na ovu planinu zahtevao je višemesečne pripreme, a za predstavnike PK „Balkan” ovo je prvi zahtevniji alpinistički poduhvat. Ova četvoročlana ekipa (Nenad Stojiljković, Dražen Mandić, Vlado Gačić i Branko Dikić) penje se na vrh Lenjin bez pomoćnika, takozvanih „šerpasa”, sa kompletnom planinarskom opremom – istakao je Ćirić za Beoinfo.
Planinski venac Pamir, koji pripada velikom planinskom masivu Himalaja,  čine planine Tijanšan, Karakorum, Kunlun i Hindukuš, čiji se veći deo nalazi u Tadžikistanu, dok manji delovi pripadaju Kirgistanu, Avganistanu, Kini i Pakistanu.
Na svom proputovanju do Kine, Pamir je posetio i Marko Polo, koji u svojoj knjizi utisaka navodi da se na tom malom prostoru mogu pronaći različite kulture, jezici, ali i pejzaži.
Pamir je, bez sumnje, najmanje posećen planinski venac na svetu koji nudi veličanstvene predele – slikovite ruralne prizore, koji podstiču jedinstvena putovanja.

Povezana vest:  Hanesa Arha na Red Bull Air Race pred mnogobrojnom publikom u Gdinji