STF_USA_LIFE_JM_0003

Vetrovi malo odložili skok ekstremnog sportiste Feliksa Baumgartnera kod Rosvela
 
Loše vreme je umalo poremetilo naum padobranca i ekstremnog sportiste Feliksa Baumgartnera (43) da danas sa 37 kilometara visine iznad Novog Meksika izvede najviši i najbrži slobodni pad u istoriji, ali su se snažni vetrovi smirili, i on je odlučio da se ipak popne u stratosferu.
On planira da tamo ode uz pomoć balona sa helijumom, a zatim da skoči i postane prvi padobranac koji će probiti zvučni zid. Skok će međutim biti moguć samo ako brzina vetra ne bude veća od tri kilometara na sat.
Vetrovi su jutros duvali brzinom od 20 metara na sat, ali su se smirili jutros po lokalnom, a popodne po srednjeevropskom, pa je Baumgartnerova ekipa počela da priprema balon za uzletanje.
Da bi se popeo na željenu visinu, Baumgartneru će trebati oko dva sata.
Poletanje je planirano sa poljančeta nedaleko od aerodroma u gradiću Rosvel u Novom Meksiku koji se pročuo širom sveta 1947. godine kao mesto navodnog sletanja neidentifikovanog letećeg objekta.
Među mnogim opasnostima koje očekuju skakača željnog da probije zvučni zid je mogućnost da se njegovo specijalno odelo pocepa pri skoku iz kapsule, što bi ga izložilo temperaturi od minus 70 stepeni.
To bi, opet, izazvalo stvaranje potencijalno smrtonosnih mehura u njegovim telesnim tečnostima, što je poznato pod nazivom „ključala krv“.
Proizvođač energetskih pića Red bul, koji sponzoriše događaj, promoviše čitavu stvar preko Internta, i prenosi ga direktno na stranici http://www.redbullstratos.com/live sa oko 30 kamera postavljenih na kapsuli u kojoj će Baumgartner biti smešten, na zemlji i u helikopteru.
Organizatori kažu da će u slučaju „tragičnog incicdenta“ emitovati snimak sa 20 sekundi zakašnjenja.
Povezana vest:  Red Bull BC One stiže u Tokijo!