BEZ MK MUNICIJE PEJOVIC SA STRELCIMASrpski strelci bez MK municije za Svetsko prvenstvo!

U Mariboru, na trećem ovogodišnjem Svetskom kupu, Srbija je osvojila tri medalje: zlatnim su se okitili Zorana Arunović vazdušnim i Damir Mikec MK pištoljem, dok je bronzu osvojio Milutin Stafanović vazdušnom puškom.
Po broju trofeja, Srbija je bila treća nacija iza Kine i Nemačke.
Radost zbog sjajnih plasmana, pokvarila je, međutim vest da srpski strelci ostaju bez MK municije i da je ozbiljno ugrožen program priprema za Šampionat sveta u Granadi u septembru. Srećko Pejović sportski direktor SS Srbije je izuzetno zabrinut:
– Javna nabavka za MK municiju nam je propala ne našom krivicom, druga, kako dobri poznavaoci procedure kažu, može da potraje i dva meseca i nema mnogo nade da za avgustovske pripreme dobijemo ono što nam je potrebno. Imamo sredstva, najbolji proizvođač MK municije u svetu engleski Ilej nam je i sponzor i dao nam je veoma povoljne uslove za kupovinu, ali ne možemo da nađemo uvoznika!? O tome smo obavestili nadležne i nadamo se, ako ništa drugo, makar dobrom savetu šta da radimo. Situacija je krajnje ozbiljna, lično ne vidim izlaz, a i streljačka organizacija je u ovom slučaju totalno nemoćna: u nakritičnijem trenutku, kada se spremamo za bitku za olimpijske vize ostaćemo bez MK municije.
Pejović će svim kandidatima za reprezentacaiju posle finala Kupa Srbije u Novom Sadu 28. i 29. juna dati deset dana odmora „da ne vide pušku i pištolj“. Potom sledi učešće na turniru u Granadi od 16. do 20. jula gde će putovati strelci koji će gađati i na Šampionatu sveta.
– Pre tog turnira, na koji će doći sve svetske velesile da isprobaju strelište, dogovorili smo pripreme upravo u Granadi i tamo ćemo biti već 11. jula. Potom dolaze naši šampionati – juniorski 24. i 25. jula, seniorski 26. i 27. jula, oba u Novom Sadu. Imaćemo za probu i jak turnir „Velika nagrada Novog Sada“ od 2. do 8. avgusta. Dvoje reprezentativaca Milica Babić i Andrija Milovanović učestvovaće od 13. do 22. avgusta na letnjim Olimpijskim igrama u Nankingu. Planiramo i dva puta po šest dana priprema u avgustu na kojima ćemo pokušati da dovedemo neku od selekcija iz zemalja u regionu i održimo prijateljski meč – objasnio je plan rada Pejović.- Ivana Maksimović će ići u Nanking u okviru programa MOK „Uzor mladim sportistima“ i potom će odmah odleteti u Granadu gde će biti na pripremem i dočekaće nas na Šampionatu sveta. U avgustu će Zorana Arunović i Jasna Šekarić sa trenerom reprezentacije Jelenom Arunović na pripreme u Pariz.
Uz municiju, strelce brine i – novac:
– Kao i uvek, ograničavajuća stavka je novac i u zavisnosti od toga koliko nam bude u kasi pravićemo i sastave za Granadu. Prijave su početkom jula, sigurne su sve četiri seniorske ekipe puškom i pištoljem, kao i dve juniorske selekcije puškom. Najverovatnije će juniori gađati samo vazdušnom puškom. Poslaćemo jednu ili dve juniorke u disciplini pištolj. Nećemo imati strelce u muškoj omladinskoj kategoriji pištoljem. Svetsko prvenstvo u Granadi ima posebnu težinu: borićemo se za svetske medalje, ali i olimpijske vize za Rio i zbog toga problem sa MK municijom nije mogao da iskrsne u gorem momentu – zaključio je Pejović.
Srpski strelci su na tri Svetska kupa ove godine osvojili osam medalja – dve zlatne, dve srebrne i četiri bronzane i ne zaslužuju da ostanu bez MK municije pred takmičenje za koga su se pripremali učestvujući na Svetskim kupovima u Fort Beningu (četiri medalje, dva srebra: Ivana Maksimović i Milutin Stefanović -oboje vazdušnom puškom i dve bronze: Zorana Arunović – vazdušni pištolj i Andrija Zlatić – MK pištolj), Minhenu (bronza Andree Arsović vazdušnom puškom) i Mariboru (dva zlata: Zorana Arunović –vazdušni pištolj i Damir Mikec – MK pištolj, bronza: Milutin Stafanović – vazdušna puška). Pomoć nadležnih institucija je neophodna inače će sve što je do sada urađeno – propasti…

Povezana vest:  MK pištoljem srpske dame „ubile" šesto mesto

Bilans medalja u Mariboru

1. Kina 3 4 0 7
2. Nemačka 3 0 1 4
3. SRBIJA 2 0 1 3
4. Rusija 1 1 2 4
5. Indija 1 1 1 3
6. Australija 0 1 0 1
7. Španija 0 1 0 1
8. Mađarska 0 1 0 1
9. Mongolija 0 1 0 1
10. Bugarska 0 0 2 2
11. Hrvatska 0 0 1 1
12. Japan 0 0 1 1
13. Švajcarska 0 0 1 1
Ukupno 10 10 10 30
(NAPOMENA kolone znače zlatnih, srebrnih, bronzanih i ukupno medalja)