SMEDEREVO Prezentacija-streljastva

Strelište u Smederevu puno mladih

Streljaštvo u Smederevu je od otvaranja novog strelišta u sportskoj hali 2012. doživelo pravu ekspanziju. Broj strelaca je u porastu, a rezultati su sve bolji u svim takmičarskim kategorijama i disciplinama, uz kvalitetan stručan rad u klubu. U Smederevu ima oko 150 aktivnih strelaca, a od toga je 130 registrovanih u Streljačkoj družini „Smederevo“.
Streljačka družina „Smederevo, pored redovnih sportskih aktivnosti, takmičarskih nastupa i organizacije takmičenja, drugu godinu zaredom organizuje i besplatnu Školu streljaštva za učenika osnovnih škola. U sezoni 2014/2015. održane su prezentacije i zainteresovanim učenicima, od petog do osmog razreda, treneri i instruktori Boban Marinković, Uroš Dimitrijević, Aleksandar Stevanović i Miloš Lazić i neki od najboljih strelaca družine puškom i pištoljem, Danica Denić, Aleksandra Vujasin, Uroš Ćorović, Ana Todorović i Petar Adamović, predstavili su discipline i tehnike gađanja u najtrofejnijem srpskom olimpijskom sportu, u četiri osnovne škole. Promociji u osnovnoj školi „Branko Radičević“ prisustvovali su učenici 14 odeljenja, njih oko 300, u školi „Branislav Nušić“ oko 250 dece iz 16 odeljenja, u školi „Jovan Jovanović Zmaj“ oko 350 deteta iz 15 odeljenja i u školi „Dositej Obradović“ oko 450 deteta iz 17 odeljenja. Od tog broja njih 200 je uspešno završilo prvi nivo u Školi streljaštva, koji je besplatan i traje mesec dana, odnosno 12 treninga, serijskom vazdušnom puškom. Obuku drugog nivoa nastavilo je 60 strelaca. Najbolji od njih uključeni su u takmičarski pogon kluba, u okviru druge smederevske Lige osnovnih škola u streljaštvu, takmičenja u organizaciji gradskog Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje i neka od takmičenja iz kalendara Streljačkog saveza Srbije.
Uporedo sa stručnom obukom u streljaštvu, koju sprovode instruktori SD „Smederevo“, uče se i pravila ponašanja i mere bezbednosti na strelištu. Tim povodom na početku rada škole održan je i poseban sastanak sa trenerima, instruktorima i članovima stručne komisije SD „Smederevo“, na kome su na temu bezbednosti govorili Milutin Jovanović, član Upravnog odbora SD „Smederevo“ i Goran Petrović, inspektor za oružje u Policijskoj upravi Smederevo.
Plan Škole streljaštva je da se mladi strelci što bolje pripreme za takmičenja. Za neke od njih ta prilika će se ukazati već posle Uskršnjih praznika, kada će Streljačka družina „Smederevo“, najpre 18. aprila biti domaćin Prvenstva Centralne Srbije u C programu, a zatim 21. aprila i Prvenstva Srbije u streljaštvu za učenike osnovnih i srednjih škola.
Streljačka družina „Smederevo“ vrši i obuku građana za rukovanje vatrenim oružjem, a takođe omogućava i svim zainteresovanim ljubiteljima streljaštva da se rekreativno bave ovim sportom. Obuka u rukovanju vatrenim oružjem održava se sredom, a treninzi za rekreativce su radnim danima u poslepodnevnim satima. Strelište se nalazi na prvom spratu Sportske hale Smederevo, ulaz sa bočne (severne) strane. Telefon na strelištu je 4621-956.

Povezana vest:  Stevanoviću i Zavišićevoj dve titule u atomskom skloništu