gabala mirosavljev i arsovic

U Gabali svi hvataju poslednji voz sa mirisom baruta

Poslednji Svetski kup ove sezone počeo je u Gabali u Azerbejdžanu i trajaće do 16. avgusta. Za evropske strelce, ovo je poslednje takmičenje na kome će moći da izvade olimpijske vize za Rio MK oružjem. Poslednja šansa je EŠ vazdušnim oružjem u Đeru u Mađarskoj marta iduće godine.
U Gabali, devetoro srpskih strelaca nišaniće medalje i olimpijske kvote – puška: Milenko Sebić (C. zvezda), Milutin Stefanović („Čika Mata“) i Nemanja Mirosavljev (Novi Sad). Sebić i Stefanović gađaće sve tri discipline (vazdušna puška, MK puška – trostav, MK puška – 60 metaka ležeći) dok će Mirosavljev gađati samo MK puškom.
Žene: Andrea Arsović (Partizan) – vazdušna puška i MK puška trostav.
Pištolj– žene: Jasna Šekarić, Zorana Arunović (C. zvezda) i Bobana Veličković (Bor 030). Sve tri će gađati MK i vazdušnim pištoljem.
Muškarci: Damir Mikec (Policajac) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“) – MK i vazdušni pištolj.
Treneri su Jelena Arunović i Dragan Donević.
– Dobro smo putovali, stigli smo malo ranije tako da je bilo vremena i za predah, ali i za dva dana treninga – kaže Dragan Donević.- Strelište je lepo, slično kao u Bakuu. Ovo je jedan od najmasovnijih Svetskih kupova na kojima sam bio. Prijavljeno je 1.100 strelaca iz 90 zemalja. Došli su da pokušaju da se ukrcaju u poslednji voz sa mirisom baruta. Ne pamtim da su ikada bile po tri eliminacione grupe MK pištoljem i MK puškom 60 metaka ležeći za muškarce. Vazdušnim pištoljem za muškarce i žene kvalifikacije će se gađati u čak tri „partije“.
MK puškom trostav i 60 ležeći za muškarce i MK puškom trostav za žene u Gabali će se podeliti po dve vize, a vazdušnom puškom po tri. MK pištoljem, na „nišanu“ su po dve vize, a vazdušnim pištoljem po tri.
Prvog dana, u ponedeljak 10. avgusta, Mikec i Zlatić gađaće eliminacije MK pištoljem (kvalifikacije za plasman među osam finalista su u utorak), dok će se Andrea Arsović, Milutin Stefanović i Milenko Sebić vazdušnom puškom boriti za ulazak u finale i medalje.
Srbija ima devet olimpijskih viza za Rio. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (vazdušna puška) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), a po dve su ove godine na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj), u Minhenu Stevan Pletikosić (vazdušna puška) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj) i u Mariboru na EŠ Milenko Sebić (MK puška trostav).
U Gabali će olimpijsku vizu MK puškom trostav ili MK puškom 60 metaka ležeći nišaniti Nemanja Mirosavljev, MK pištoljem 30 plus 30 metaka Zorana Arunović, a MK pištoljem i vazdušnim pištoljem Andrija Zlatić. Srbije ima po dva kvalifikovana strelca u disciplini i ne konkuriše vazdušom puškom za žene i vazdušnim pištolje za žene.
Gabala je poslednja prilika da se osvoje bodovi za plasman u finale Svetskog kupa u Minhenu od 1. do 7. septembra.
Trenutno, na listama među prvih osam, koji se u finale plasiraju na osnovu bodova osvojnih za plasman i rezultat na tri ovogodišnja Svetska kupa, je petoro srpskih strelaca.
Damir Mikec je prvi na listi za MK pištolj sa 15 bodova dobijenih za prvo mesto u Fort Beningu.
Andrea Arsović je druga na listi finalista vazdušnom puškom sa 24 boda (15 za pobedu u Fort Beningu i devet za rezultat), dok je Ivana Maksimović peta sa 20 bodova (10 za srebro u Čangvonu i deset za rezultat).
Milutin Stefanović je treći na listi za vazdušnu pušku sa 23 boda (15 za zlato u Fort Beningu i osam za rezultat).
Bobana Veličković je treća na listi za vazdušni pištolj sa 19 bodova (deset za srebro u Minhenu u devet za rezultat).
Svi mogu da se bore da se kvalifikuju i u drugim disciplinama ili da u disciplini kojoj su na listi poprave plasman. Do sada je bronzana medalja na nekom Svetskom kupu garantovala odlazak u finale.
Srpski strelci su do Gabale na Svetskim kupovima ove godine osvojili pet medalja – tri zlatne i dve srebrne.
Na prvom Svetskom kupu u Čangvonu u Koreji srebro je osvojila Ivana Maksimović vazdušnom puškom.
Na drugom u Fort Beningu u SAD Srbija je bila najuspešnije nacija sa tri zlatne medalje: Andrea Arsović i Milutin Stefanović (oboje vazdušnom puškom) i Damir Mikec (vazdušni pištolj).
Na trećem u Minhenu srebro vazdušnim pištoljem osvojila je Bobana Veličković.
U finale Svetskog kupa plasiraće se osam najboljih na osnovu bodova za plasman na nekom Svetskom kupu u sezoni (15 za prvo, 10 za drugo, osam za treće, pet za četvrto, četiri za peto, tri za šesto, dva za sedmo i jedan za osmo mesto) ali i poena za rezultat (15 za rezultat jednak ili bolji od svetskog rekorda, 14 za rezultat slabiji za krug, 13 za rezultat slabiji za dva kruga – sve do jednog boda za rezultat slabiji 15 krugova od svetskog rekorda). Automatski učestvuju branilac titule iz finala 2014. kao i šampion sveta iz Granade 2014.

Povezana vest:  Novi kalendar takmičenja SSS: Početak letnje sezone zakazan za juni