naj 2015 svi zajedno

Ivani Maksimović Anđušić i Mikecu uručena priznanja za strelce godine

Siniša Mašović, predsednik Streljačkog saveza Srbije uručio je, na prigodnoj svečanosti u restoranu „Petica“ na Adi Ciganliji, priznanja za strelce godine u izboru SS Srbije Ivani Maksimović Anđušić („Akademija Maksimović“) i Damiru Mikecu (Policajac).
Najuspešniji stručnjak je Goran Mikec, lični trener Damira Mikeca u Policajcu.
Policajac je osvojio i titulu najboljeg kluba. U ovaj kolektiv otišla su i priznanja za najboljeg strelca i najuspešnijeg trenera.
Ivana Maksimović Anđušić je prošle godine osvojila šampionsku titulu na EŠ u Mariboru MK puškom trostav, bila je „srebrna“ na Svetskom kupu u Čangvonu vazdušnom puškom kada se izborila i za olimpijsku vizu. Sa Univerzijade ima pojedinačnu bronzu i ekipno srebro vazdušnom puškom.
Damir Mikec je lane osvojio dve zlatne medalje na prvim Evropskim igrama u Bakuu, pobedio je na Svetskom kupu u Fort Beningu i doneo Srbiji kvotu za Rio, osvojio pojedinačno srebro i ekipnu bronzu vazdušnim pištoljem na EŠ u Arnhemu.
– Čestitam strelcima, stručnom štabu i trenerima u klubovima na sjajnim rezultatima u 2015. i želim da im i 2016. bude još uspešnija – istakao je u pozdravnoj reči predsednik SS Srbije Siniša Mašović.- Počela nam je dobro na dva fronta. Osvojili smo na dva turnira u Rušama i Minehu preko 20 medalja, ali smo prvi put posle mnogo godina od Ministarstva omladine i sporta Srbije četiri dana posle potpisivanja ugovora dobili deo sredstava i u miru možemo da čekamo prvi veliki spit u sezoni Evropsko prvenstvo u Đeru od 22. do 28. februara. Sve oči su, naravno, uprte u Rio, imamo devet kvalifikovanih strelaca i nadamo se visokim plasmanima. Veliko hvala u ime strelaca, stručnog tima i trenera na ogromnoj podršci MOS i OK Srbije.
Ivana Maksimović Anđušić je bila strelac godine i 2012. i 2013. Istakla je da je cilj prošle godine bio da se osvoji viza za Rio, ali je plan znatno premašen:
– Ovo priznanje je nagrada i mom treneru Goranu Makismoviću u celom stručnom timu, jer su bili uz mene u veoma napornoj sezoni. Kada sam osvojila olimpijsku vizu to mi je dalo podstrek da u Mariboru na EŠ u teškim uslovima osvojim evropsko zlato u trostavu i ono je bila nagrada za ogroman trud koji smo svi uložili. Sve što radimo u ovoj godini usmereno je ka Riju, nema nevažnih turnira i takmičenja, cilj je da se korak po korak brusi forma, da budem u što više finala i borim se za medalje, jer ću samo tako dočekati spremna olimpijski turnir. Strelište ćemo upoznati u maju na Svetskom kupu, što je takođe veoma važno. Hvala MOS, OKS i našem savezu na pomoći u sprovođenju programa, imamo sve što nam treba, dobro oružje i municiju…
Damir Mikec je opisao prošlu godinu kao „ zlatno – srebrnu“:
– Na EŠ u martu prošle godine sam osvojio, posle osam ekipnih, prvu pojedinačnu evropsku medalju i to srebrnu vazdušnim pištoljem i to mi je dalo krila. Došlo je, potom, zlato na Svetskom kupu u Fort Beningu i olimpijska viza a zatim i „dupla kruna“, dva zlata, na prvim Evropskim igrama u Bakuu. Posebo mi je na ovoj svečanosti bilo lepo jer je moj klub najbolji u Srbiji, moj lični trener Goran Mikec je naj – trener. Ovo mi je drugi putu za redom da sam strelac godine, lane sam poželeo da se kroz godinu dana nađem ponovo na ovom mestu sa peharom, pa eto, opet, iste želje: da i u 2017. na proglašenju budem u istoj ulozi. Rio i Olimpijske igre su veliki izaov i obaveza, ali ne treba zaboraviti ni Prvenstvo Evrope kroz tri nedelje jer, i tu, imamo visoke ciljeve.
Sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović je lane sjajno vodio strelce koji su osvojili 22 medalje na EŠ, Svetskim kupovima, Evropskih igrama, Univerzijadi i finalu Svetskog kupa i osvojili sedam, od ukupno devet, olimpijskih viza.
– Uspesi u 2015. su bili podstrek i dobra osnova da tako nastavimo i u olimpijskoj godini, koju smo odlično počeli jer smo na najjačem svetskom turniru u Minehu imali devetoro finalista i osvojili tri medalje. Posle EŠ u Đeru, čekaju nas Svetski kupovi u Riju u aprilu, Minhenu u maju i Bakuu u junu. U Riju ćemo „osetiti“ strelište što je veoma važo. Uoči polaska za Rio imaćemo pripreme u Francuskoj i odatle letimo na Olimpijske igre. Imamo na listi potencijalnih olimpijaca desetoro strelaca, devetoro će gađati na olimpijskom turniru, a ko će to biti kao i sastav stručnog tima saopštiću posle Svetskog kupa u Minhenu krajem maja – rekao je Pejović.
Saopštene su i rang liste po disiciplinama i kategorijama. Najbolji strelci puškom u seniorskoj konkurenciji su Milutin Stefanović („Čika Mata“) i Andrea Arsović (Partizan), a pištoljem Damir Mikec iz Policajca i Zorana Arunović iz Crvene zvezde.
Milica Babić iz Palilule je puškom najbolja juniorka, najbolja mlađa juniorka i peta za seniorke. Stevan Jovanović iz „Čika Mate“ je najuspešniji junior i mlađi junior. Najbolji kadet je Đorđe Savić iz Oko sokolovog (Kosijerić), a kadetkinja Ivana Marić iz Novog Beograda Ušća, koja je druga za mlađe juniorke.
Veljko Mihajlović iz Mladosti (Inđija) poneo je pionirsku titulu puškom. Natalija Tasić iz Smedereva i Marija Zavišić iz Policajca podelile su prvo mesto kod pionirki.
Užičanka Marija Šunjevarić je pištoljem najbolja juniorka i kadetkinja i ima drugo mesto za mlađe juniorke iza Maline Stanojković iz Bora 030. Ovim oružjem, juniorku titulu „broj 1″ poneo je Vitomir Tucović („Aleksa Dejović“, Užice), koji je i drugi za mlađe juniore. Najuspešniji mlađi junior je Lazar Pantelić iz „Alekse Dejovića“, a kadet Stefan Todorović iz Kolubare.
Priznanja su uručili Siniša Mašović, predsednik SS Srbije, Đorđe Višacki generalni sekretar OKS, sportski direktor SSS Srećko Pejović, legende streljačkog sporta olimpijski šampion i trener Ivane Anđušić Maksimović Goran Maksimović, Janoš Juhas i Mališa Marković, kao i treneri Dragan Donević, Sreten Nešković i Brankica Babić. Prisustvovali su, lepoj svečanosti i sjajnom druženju, i dr Dane Korica specijalni savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije Aleksandra Šoštara, potpredsednik SSS Obrad Stevanović, proslavljene reprezentativke Mirjana Mašić Jovović i Magdalena Herold, predsednik i generalni sekretar SSB Mile Đapić i Dragan Milisavljević, brojni istaknuti stručnjaci, sudije i prijatelji streljačkog sporta kao i predstavnici medija.
Najbolji u izboru SS Srbije 2008 – 2015.

Povezana vest:  Određen sastav za turnir u Granadi

2015.
Strelci: Ivana Maksimović Anđušić („Akademija Maksimović“) i Damir Mikec (Policajac).
Trener: Goran Mikec (Policajac).
Klub: Policajac
2014.
Strelci: Andrea Arsović (Partizan) i Damir Mikec (Policajac).
Trener: Dragan Donević (Partizan)
Klub: „Čika Mata“ (Kragujevac).

2013.
Strecci: Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice).
Trenr: Dragan Donević (Partizan).
Klub: Crvena zvezda.

Povezana vest:  Stigle tri medalje sa Svetskog kupa u Koreji

2012.
Strelci: Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“).
Trener: Miriban Masimović (Novi Beograd Ušće).
Klub: Novi Beograd Ušće.
2011.
Strelci: Zorana Arunović (Crvena zvezda) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“).
Trener: Pavle Zlatić („Aleksa Dejović“)
Klub: „Aleksa Dejović“ (Užice).

2010.
Strelci: Zorana Arunović (C. zvezda) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“).
Trener: Ivan Kvasnevski (Crvena zvezda).
Klub: Crvena zvezda.
2009.
Strelci: Lidija Mihajlović (Niš) i Nemanja Mirosavljev (Novi Sad).
Trener: Zoran Stiojiljković (Niš).
Klub: Novi Sad
2008.
Strelci: Jasna Šekarić (C. zvezda) i Nemanja Mirosavljev (Novi Sad).
Trener: Saša Pauković („Čika Mata“, Kragujevac).
Klub: Crvena zvezda.

Povezana vest:  Kragujevački „Čika Mata“ osvojio „Kup Zastave“