andrea arsovic

Arsović, Mirosavljev i Mađar Šidi pobedili u duelnom gađanju posle EŠ i osvojili 6.000 evra!

 

Srpski strelci završili su Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u Breši sa tri medalje, sve u disciplini vazdušni pištolj – zlatnom ženske reprezentacije (Jasna Šeakrić, Bobana Veličković, Zorana Arunović), srebrom Andrije Zlatića i bronzom muške reprezentacije (Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić).

Uz Zlatića, u finalu su gađali i Jasna Šekarić (četvrta vazdušnim pištoljem), junior Igor Čotra je bio šesti vazdušnom puškom, istu poziciju osvojila je Zorana Arunović (vazdušni poštolj) a sedma mesta pripala su Ivani Maksimović (seniorke, vazdušna puška) i Bobani Veličković (seniorke, vazdušni pištolj).

U revijalnom takmičenju, takozvanom „duelnom gađanju“ koje je je organizvano po završetku zvaničnog dela, mešovito srpsko – mađarska kombinacija, ekipa pod nazivom „Big fiš“ u kojoj su bili Andrea Arsović, Nemanja Mirosavljev i Mađar Peter Šidi, inače šampion Evrope vazdušnom puškom za seniore, osvojila je prvo mesto i nagradu od 6.000 evra koju je obezbedio predsednik Evrpske streljačke konfederacije, trenutno najbogatiji Rus Vladimir Lisin! Pobedili su poljski tim sastavljen samo od dama: Julijana Redzija, Renata Mauer Rožanska i Agneška Nađi. Lisinov lični gost na EŠ bio je španski kralj Huan Karlos koji je uručivao i medalje u seniorskim kategorijama.

Naša selekcija pištoljem u kojoj su bili vicešampion Evrope Andrija Zlatić, Jasna Šekarić i Bobana Veličković  zauzela je drugo mesto, izgubili su finalu od rusko – ukrajinske kombinacije Vladimi Isakov, Olena Kostevič i Vjačeslav Ekimov! Druga naša ekipa pištoljem Zorana Arunović, Damir Mikec i Dimitrije Grgić ispala je u polufinalu.

– Takmičenje je bilo veoama uzbudljivo, publika ima prvo da zviždi, urla, koristi trube, bubnjeve i čegrtaljke i nije lako da se gađa u takvoj atmosferi – rekla je Andrea Arsović kojoj je ova pobeda na neki način popravila raspoloženje posle peha u takmičenju kada je zbog kvara na pušci postigla veoma slab rezultat.- U finalu je gađala „prva puška“ jedne ekipe protiv „prve puške„ drugog tima i tako redom, i morao si da ispališ tri dijabole za 150 sekundi. Onaj ko je imao ukupno više krugova računajući na decimale, osvojio bi poen, maksimalna pobeda bila je 3:0. Ja sam uvek donosila poen…

Povezana vest:  Iz Uljme osmoro najboljih gađaće za titule na Prvenstvu Vojvodine 8. aprila

Peter Šidi je nepun sat pre revijalnog takmičenja, u izuzetno uzbudljivom finalu došao do zlata sa 698,7 (596) krugova, ispred A. Sokolova (Rusija) 698,4 (595) i Italijana Kamprijanija 697,5 (596). Posle duelnog gađanja, u razgovoru sa Lidijom Mihajlović je priznao:

– U borbi za evropsku titulu bio sam  hladan kao led, a ovde, tresle su mi se noge…

I Nemanja Mirosvaljev je sa mnogo emocija doživeo finale duelnog gađanja:

– Ljudi, olimpijsko finale nije ravno ovome! Diže ti se kosa na glavi, ne znaš gde si…

Andrija Zlatić malo žali za propuštenom prilikom da se i njegova ekipa domogne lepe nagrade:

– Izgubili smo za malo, za nekoliko desetina kruga. Imao sam dobre serije, u devet hitaca do finala mislim da sam sedam puta „ubio“ jake centre. Nedostajalo je malo sreće.

Zlatiću  je u evropskom finalu bio „kratak“ za 0,8 krugova do zlatne medalje, čime bi ponovio uspeh iz Praga 2009:

– Znao sam sve šta se događa u finalu, pratio sam kako gađa Francuz Dumolin i mislio sam da ću ga uloviti. Pre dve godine u Pragu sam uspeo da preteknem Italijana Badaračija, ovde je malo nedostajalo. Znao sam da mi treba dobar poslednji hitac, ali sam ubio 9,1 krug. Sa 9,8  morali bismo da raspucavamo za zlatnu medalju, sa 9,9 bih bio prvak Evrope…

Povezana vest:  U Koreji – velika škola

Zlatić je za drugo mesto dobio nagradu ESK od 2.000 evra. Bronzi, koja je donosila 1.000 evra, najbliža je bila Jasna Šekarić:

– Sada kada su se emocije stišale, znam gde sam  pogrešila u finalu. Morala sam da više rizikujem, da budem hrabrija, kao da sam se stegla i da nisam imala poverenje u sebe, iako sam znala koliko vredim na osnovu rezultata sa priprema i takmičenja. Ne bojim se za olimpijsku normu, sigurno ću je ispuniti, ima mnogo motiva a za mene, intimno, je najveći da pokušam da osvojim olimpijsku medalju u sedmom učešću na olimpijskom turniru…

Selektor Zoran Stojiljiković je u celini zadovoljan učinkom strelaca u Breši, iako je osvojeno manje medalje nego u Merakeru 2010. kada su se srpski strelci okitili sa četiri zlatna trofeja!

– Pamtićemo ovo prvenstvo po propuštenim prilikama i pehovima! Jasna Šekarić je bila blizu trofeja, a Ivana Maksimović je  u 39. hicu ubila osmicu. Morala je, zbog toga, da sa 396 krugova raspucava za ulazak u finale, uspela je ali je dosta potrošila snage. Sa devetkom ili centrom u 39. hicu bila bi sa 397 ili 398 krugova u mnogo boljoj poziciji u finalu sa  realnim izgledima za medalju.  Seniorke su odbranile ekipno zlato pištoljem. Seniori ovim oružjem su se okitili bronzom, a mogla je da bude i sjajnija medalja. Obe selekcije su potvrdile mesto u evropskom vrhu. Zlatić je trenutno, po meni, najjači „pištoljaš“ u svetu. Mikec je gađao na donjoj granici za ovu sezonu, ali on ima ogroman potencijal. Junior puškom su nas obradovali petim mestom i Igor Čotra šestim u finalu, ali su juniorke i seniorke  bile daleko od ovogodišnjih optimalnih rezultata. Na mlađe strelce je uticalo i to što zbog nedostatka sredstava nismo imali zajedničke pripreme, prvi put u poslednjih desetak godina.

Povezana vest:  Jelena Živković i Predrag Simović pobedili na 5. studentskom Kupu Srbije u streljaštvu

Stevan Pletkosić je  iz jednog drugog ugla prokomentarisao uspeh naše ženske reprezentacije pištoljem:

– Kako da ne budu prve kada u ekipi gađa jedna olimpijska šampionka – Jasna, jedna svetska šampionka – Zorana i jedna evropska šampionka – Bobana. Pa svima klecaju noge kad ih vide…

Stojiljković je na to doadao:

– Potrebno je samo da se pogodi dan, da ne bude grešaka i one mogu bez problema da „ubiju“ ekipni svetski rekord…Imale su 1.150 krugova u Breši, najbolji svetski rezultat je 1.161! Za njih tri 11 krugova više nije nedostižno.

Problemi sa oružjem (srpski strelci u imaju po godinama najstariji arsenal u odnosu na svetske velesile u ovom sportu) nisu mimoišli reprezentaciju ni ovog puta. Stojiljković kaže:

– Na kvarove ne možeš da utičeš, ne znaš kada će se desiti i iz kog razloga. Važno je da oružje svih reprezentativaca, posebno takmičara kakva je Andrea Arsović, koja je došla da brani titulu, bude pouzdano. Otkazalo je, na žalost, u najgorem trenutku, kada je već počela meč i ubila tri devetke. Takav zaostatak ne može da izbriše ni čarobni štapić! Već  19. marta letimo u Sidnej na Svetski kup po nove olimpijske vize, servisirali smo u Breši sve puške da ne bude neprijatnih iznenađenja. Ipak sam rešio, na ubeđivanje kolega iz hrvatske reprezentacije, da odemo od 10. marta u Osijek, gde ćemo trenirati i MK oružjem i imati jedno kontrolno takmičenje…