ZORAN STOJILJKOVIC SELEKTOR

Selektor Stojiljković najavljuje medalje na Šampionatu Evrope u Beogradu

 

Selektor Zoran Stojiljković najavio je da Srbija ima u skoro svim disciplinama reprezentacije za medalje na Šampionatu Evrope MK oružjem, u gađanju glinenih golubova i puškom velikog kalibra u Beogradu i Pančev od 31. jula do 14. avgusta, ali da nisu svi trofeji podjednake težine!

– Mislim da imamo nekoliko ekipa koje su sigurno u krugu kandidata za trofeje – kaže Stojiljković.- Tu pre svega mislim na takmičare pištoljem koji su svetska klasa i dokazali su se mnogo puta, na našu žensku ekipu pištoljem i na seniore puškom koji su pre dve godine u Osijeku osvojili dva evropska ekipna trofeja – zlatni u trostavu u bronzani MK puškom 60 metaka ležeći. Ne treba zaboraviti ni seniorke puškom. Na žalost, ekipne medalje u streljaštvu su „izbačene“ u Srbiji  iz sistema nagrađivanja, čak nisu ni u pravilnicima  za kategorizaciju i praktično strelci gađaju za ličnu satisfakciju i prestiž, ali nama je važno i to što ekipni trofeji idu na na konto Srbije u bilansu medalja…

Odlukom vlade, naime, ekipne medalje u streljaštvu se ne nagrađuju. Neko je presudio da pošto nema ekipnog takmičenje na OI, ekipe nisu „olimpijska disciplina“ bez obzira što se na OI gađa tom vrstom oružja ali samo pojedinačno, i da zbog toga ne mogu da se nagrađuju njihovi članovi. Tako na primer reprezentacija Srbije može da osvoji ekipnu evropsku ili svetsku titulu, da obori ekipni svetski rekord, sve se to upiše u zlatnu knjigu evropskog i svetskog streljaštva a  za one koji su pravili propise u Srbiji  – ovi uspesi neće postojati…

Povezana vest:  Srbija deveta pištoljem u Sulu

U nedelju je bio nezvanični trening i strelište je bilo puno! Juniori i junioke puškom, kao i seniorska ženska ekipa ovim oružjem su trenirale „do mile volje“ a pištoljem je na vatrenu liniju izašao Dimitrije Grgić kao i kompletna ženska selekcija ovim oružem Jasna Šekarić i sestre Zorana i Jelena Arunović! Trenirala je i juniorka Alerksandra Matijašević.

– Ovo je za mlađe i manje iskusne strelce zahtevno strelište i to se vidi i na treninzima pa je veoma teško prognozirati rezultate. Kada počnu da gađaju  majstori znaćemo koliko visoke rezultate možemo da očekujemo. Naš cilj su, naravno, medalje, ali i da u bar dve discipline osvojimo olimpijsku vizu – puškom za muškarce i poštoljem za žene.  Nadam se da ovaj cilj neće opteretiti strelce i da će pružiti  maksimum – dodao je Stojiljković koji u stručnom štabu ima trenere Ivana Kvasnevskog, Marijanu Frič i Ivana Manojlovića..

Rezultati juniora (Mazinjanin, Trifunjagić, Čotra) i juniorki (Kolarik, Bogatinovski, Biserčić i Zeljajić) bili su šareni, što je i očekivano za prvi izlazak na vetrenu liniju. Zvanični trening za ove dve selekcije je u ponedeljak, kada je i svečano otvaranje od 20 časova.

Trenirale su i tri seniorke (Maksimović, Arsović, Todorović), a Andrea Arsović, koja je kao juniorka 2005. osvojila ekipno zlato na EŠ u Beogradu, kaže:

Povezana vest:  Po tri titule strelcima Jedinstva i Mladosti na Prvenstvu Vojvodine

– Odmorila sam se posle priprema koje su bile veoma intenzivne. Nekoliko dana nisam uzimala pušku u ruke tako da sam se uželela takmičenja… Ovo je dosta komplikovano strelište, mnogo će zavisiti i od vremenskih uslova…

Dosta strelaca doputovalo je u nedelju, glavni talas očekuje se u ponedeljak 1. avgusta. Ukupno će biti oko 1.050 takmičara iz 47 zemalja koji će preko 1.450 puta izaći na vatrenu liniju. U svakom slučaju, za ljubitelje streljaštva dolaze uzbudljivi dani u Kovilovu. Ulaz je slobodan, vredi doći na strelište (za Beograđane autobus 101 i 106 od Omladinskog stadiona a potom lagana šettnja kroz hladovitu šumu).

Raspored takmičenja srpskih strelaca na EŠ (puška i pištolj)

2. avgust

9,00: MK puška, 60 metaka ležeći, ekipno i pojedinačno, juniorke: Tašana Bogatinkovski  (Pančevo), Jelen Zeljajić (Partizan), Katarina Biserčić (Niš).  Ne gađaju finale

10,45: MK puška 60 metaka ležeći, juniori: Borislav Mazinjanin (Policajac), Žarko Trifunjagić (Novi Sad) i Igor Čotra (Zvezdara). Finale od 13,15 časova.

3. avgust

9,00: MK puška, 60 metaka ležeći, seniorke, ekipno i pojednačno: Andrea Arsović (Partizan), Dragana Todorović i Ivana Maksimović („Novi Beograd Ušće“). Ne gađaju finale.

10,45. MK puška trostav 3 puta 20 metaka, juniorke: Tašana Bogatinovski (Pančevo), Katarina Biserčić (Niš) i Tijana Kolarik (Pančevo). Finale od 14,15  časova.

4. avgust

Povezana vest:  Mihajlovićeva, Paunović i Jokić najbolji u Novom Sadu

9,00: MK puška, 3 puta 40 metaka, juniori: Borislav Mazinjanin (Policajac), Žarko Trifunjagić (Novi Sad) i Igor Čotra (Zvezdara). Finale do 13,30 časova.

10,45 i 15 časova: MK puška 60 metaka ležeći, eliminacije u dve grupe, seniori: Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac) i Milenko Sebić (Policajac). Računaju se za ekipni deo.

5 avgust

9,00: MK puška, 60 metaka ležeći, seniori, pojedinačne kvalifikacije (ako prođu eliminacije). Finale je od 11,30 časova.

13,00: MK puška 3 puta 20 metaka, seniorke Andrea Arsović (Partizan), Dragana Todorović i Ivana Maksimović („Novi Beograd Ušće“). Finale od 16 časova.

6. avgust

9,00 – precizno, 12,00 – brza paljba: MK pištolj juniorke Danica Rašeta (Zemun Centar), Aleksandra Matijašević (Crvena zvezda), Ana Alentijev (Smederevo). Finale od 15,15 časova.

13,15: MK pištolj – seniori Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), Damir Mikec (Policajac) i Dimitrije Grgić (Akademac). Finale od 16,30 časova.

7. avgust

9,00 – precizni deo i 12,00 – brza paljba: MK pištolj 30 plus 30 metaka, seniorke Jasna Šekarić, Jelena Arunović, Zorana Arunović (sve Crvena zvezda).

9,00: MK puška 3 puta 40 metaka, seniori Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac) i Milenko Sebić (Policajac). Finale od 13,30 časova.

13. avgust

Pištolj središnjeg paljenja – seniori (nije olimpijska disciplina): Saša Petrović (Pančevo), Saša Mudrinić (Akademac), Milorad Miljković (Crvena zvezda). Ne gađaju finale.