ANDRIJA ZLATIC_kovilovo

Zlatić deveti vazdušnim pištoljem u finalu SK u Vroclavu, u petak gađa Arunović

 

Srpski reprezentativac Andrija Zlatić, koji je u utorak osvojio kristalni globus i zlatnu medalju MK pištoljem u finalu Svetskog kupa u Vroclavu u Poljskoj, u drugoj disciplini nije uspeo da se plasira u plej of.

Zauzeo je deveto mesto  sa 675 krugova (93, 97, 97, 96, 94, 98) i za ulazak u osam najboljih koji su se borili za kristalne globuse Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF )i medalje nedostajao mu je krug!

Pobedio je Loend Ekimov (Rusija) sa 690,7 (589) krugova, srebro je pripalo Tian Žangu (Kina) sa 686,8 (587) a bronza Turčinu Jusufu Dikecu sa 682,6 (582) kruga. Interesantno da je dvostruki šampion sveta iz Minhena 2010, broj jedan na svetskoj rang listi i osvajač bronze MK pištoljem u utorak Japanac Tomojuki Masuda, pao na kontroli oružja posle meča! Nije mu držalo okidanje i diskvalifikovan je.

Povezana vest:  Pejović odbrao za Minhen i Baku

Ovim je muški deo tročlane srpske selekcije na finalu Svetskog kupa završio učešće sa dve medalje – zlatnom Andrije Zlatića MK pištoljem i bronzanom Nemanje Mirosavljeva MK puškom 3 puta 40 metaka. Mirosavljev je bio osmi u disciplini MK puška 60 metaka ležeći.

U petak 23. septembra u finalu Svetskog kupa gađaće vazdušnim pištoljem jedina naša predstavnica u ženskoj konkurenciji svetska šampionaka iz Minhena 2010. Zorana Arunović.

– Proveli smo, zahvaljujući pomoći Olimpijskog komiteta Srbije sedam dana na pripremama u Bordou u trenažnom centru francuskog saveza i direktno smo iz Francuske stigle u Vroclav, uz dosta papirologije zbog transporta oružja – kaže trener Zorane Arunović, njena sestra Jelena.- Izuzetno nam je koristilo, radile smo sa najboljim francuskim takmičarkama i rezultati su  bili veoma dobri. Ako Zorana ponovi makar blizu serije iz Bordoa, biće dobrih vesti.

Povezana vest:  Arsovićeva godinu završava kao treća na svetskoj rang listi

Za plasman u finale Svetskog kupa računa se samo najbolji učinak na nekom od četiri svetska kupa u sezoni.  Maksimum može da se kvalifikuje osam strelaca u displini. Automatski su u godini Svetskog šampionata i Olimpijskih igara pozvani i osvajači medelja na tim takmičenjima (tada učestvuje 11 po dispciplini), a u godini kada nema tih takmičenja, po pozivu dolaze svetski šampion u toj disciplini i branilac titule u finalu Svetskog kupa (učestvije deset po disciplini). Za plasman među osam ne konkurišu strelci koji su se kvalifikovali po druga dva osnova (svetski šampion ili branilac titule) bez obzira na rezultate na Svetskim kupovima u sezoni.

Bodovi za plasman daju se po formuli: prvo mesto na svetskom kupu 15, drugo deset, treće osam, četvrto pet, peto četiri, šesto tri, sedmo dva i osmo jedan bod. Za razultat bodovna formula je: za rezultat ravan ili bolji od svetskog rekorda 15 bodova, za rezultat slabiji za krug – 14, za dva kruga – 13, za tri kruga – 12, četiri kruga – 11 bodova itd. Rezultat koji je 15 i više krugova slabiji od svetskog rekorda ne donosi poene.

Povezana vest:  Četvorica Srba na Svetskom kupu u Al Ainu

Arunovićeva je kao šampionka sveta vazdušnim pištoljem iz Minhena 2010. automatski kvalifikovala za Vroclav. Zlatić se plasirao sa oba oružja zahvaljujući srebnim medaljama na Svetskom kupu u Minhenu, a Mirosavljev zahvaljujući zlatnoj medalji u trostavu iz Čangvona i bronzanoj medalju MK puškom 60 metaka ležeći iz Fort Beninga.