Nikola_Maric_01

Nikola Marić član žirija na Svetskom kupu u Minhenu
 
Srpski sudija, Beograđanin  Nikola Marić, određen je da bude član žirija na Svetskom kupu u Minhenu (puška i pištolj) od 21. do 28. maja, poslednjem pred Olimpijske igre u Londonu (27. jul – 14. avgust). Ovo je prvi put u istoriji da je jedan naš arbitar uključen u rad najvišeg sudijskog tela na takmičenju u organizaciji Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF).
– Ovo je pre svega priznanje za dobar rad kompletne sudijske organizacije u Srbiji, ali i Streljačkom savezu Srbije koji je izuzetno podržao  našu organizaciju, čiji je predsednik Vitomir Homan – kaže Nikola Marić. –  Kada smo dobili organizaciju Šampionata Evrope 2005. u Beogradu, počelo je sistematski da se radi na podmlađivanju i školovanju sudijskog kadra. Dve godine pre tog velikog takmičenja, organizovali smo seriju seminara i znatan broj naših sudija je dobio međunarodnu licencu. Imali smo veliku pomoć Nemca Vilija Grila, našeg istinskog prijatelja, člana Komiteta za pušku Evropske streljačke konfederacije koji je bio predavač na nekoliko seminara za sudije i tehničko osoblje i dočekali smo Šampionat Evrope 2005. sa brojnim, podmlađenim i kvalitetnim sudijskim kadrom.
Posle EŠ 2005. koji je dobio najviše ocene za organizaciju i suđenje, srpske sudije, među njima i Nikola Marić sudile su na Svetskom prvenstvu u Zagrebu 2006. potom na Šampionatu Evrope u Osijeku 2009. zatim na Svetskom kupu u Beogradu 2010. i, naravno, i  na Šampionatu Evrope takođe u Beogradu 2011.
– Bilo je veoma važno da sudimo  na velikim takmičenjima, ne samo da bismo ispunili uslove za međunarodne licence, već i da bi bili stalno u toku sa novinama u sudijskoj praksi, ali da bismo bili u kontaktu sa kolegama u ESK i ISSF. Imamo odlične sudije,  izuzetno su se pokazale na ovim takmičenjima, kao arbitri na vatrenoj liniji, u komisijama za pregled opreme i oružja i klasifikacionim komisijama. Naše sudije  vode već dugi niz godina i Internacionalno prvenstvo Beograda koje je steklo ogroman ugled u Evropi. Sa kolegama iz zemalja u regionu imamo odličnu saradnju, razmenjujemo pozive za takmičenja i trudimo se da se stalno usavršavamo. Srbija, koja je bila domaćin nekoliko velikih streljačkih takmičenja u poslednjih sedam – osam godina, zaslužuje i da dobije mesto za svog predstavnika  nekom od komiteta ili komisija ISSF i ESC. To je sledeći, veoma važan korak. Imamo dobre kadrove, ljude koji su se istakli na najodgovornijim funkcijama u organizacionim komitetima na takmičenjima koja smo organizovali i koji uživaju visok ugled u streljačkom svetu – smatra Nikola Marić.

 

Povezana vest:  Zlatić: Mogu do finala, a samim tim i u borbu za medalje