STEVAN_PLETIKOSIC

Stevan Pletikosić za “Noć muzeja” dobija voštanu figuru u prostorijama kluba “Čika Mata” u Kragujevcu
 
Proslavljeni kragujevački strelac, olimpijac Stevan Pletikosić, ponikao u legendarnoj družini “Čika Mata” za “Noć muzeja” 19. maja dobiće u novim prostorijama kluba voštanu figuru pored koje će biti izloženi i njegovi trofeji.
– Pozivamo sve ljubitelje sporta u Kragujevcu da u subotu 19. maja u 19,30 časova dođu u prostorije kluba u Ulica Branka Radičevića  broj 20 kod starog “Srca” i da nam budu dragi gosti – kaže reprezentativac i jedan od trenera u klubu Milutin Stefanović.-  Pletikosić ove godine puni 40 godina ali ima još dva značajna jubileja – 30 godina bavljenja streljaštvom i 20 godina od osvajanja olimpijske bronze u Barseloni 1992. Zbog toga smo mu poklonili voštanu figuru i u jednom delu smo napravili mali muzej gde ima veoma interesantnih eksponata. Tema je “Stevan Pletkosić – kragujevački olimpijac”.
Posetioci će moći da vide najznačajnije trofeje Stevana Pletikosića – olimpijsku bronzu iz Barselone 1992, zlato sa finala Svetskog kupa u Minhenu 1991.  na kome je postavio dva apsolutna svetska  rekorda od 600 krugova- juniorski i seniorski MK puškom 60 metaka ležeći kao i originalnu pušku kojom je Stevan osvojio sva ova odličja. Voštana figura Stevan Pletikosića biće otkrivena upravo za „Noć muzeja“.
– Pletikosić njegov trener Saša Pauković su mnogo  zadužili kragujevački sport – naglasio je Milutin Stefanović.- „Noć muzeja“ je odlična prilika da se naš muzej u klubu predstavi široj publici ali i da se streljaštvo približi svim ljubiteljima sporta.
Stevana Pletikosića je upravo legendarni trenar Saša Pauković zapazio  1982.  i te godine je osvojio i prvu medalju serijskom puškom. Pletkosić se seća da je od 100 mogućih pogodio 93 kruga kao i da je dodela trofeja bila veoma svečana u teatru “Joakim Vujić”. Kada je krenuo da primi medalju gospođa koja je sedela pored njega mu je rekla da sedne i da ne smeta, da će sada izaći na binu pobednik. Pletikosić joj je rekao:
– Pa ja sam pobednik…
Imao je deset godina. Sa 13 godina je osvojio prvu medalju na šampionatima države, bronzu MK puškom 60 ležeći 1985. u Osijeku.  Evropsku prvu medalju osvojio je u ekipi (bronzanu) u 1988. Finskoj sa Mirosavljevim i Vignjevićem. Prvu evropski juniorsku pojedinačnu medalju i to srebrnu osvojio je 1989. u Zagrebu, a 1990. u Zenici je  na EŠ postao juniorski šampion i sa 596 krugova postao svetski omladinski rekorder MK puškom 60 metaka ležeći.
Prve velike seniorske uspehe, kao još junior,  postigao je 1991. kada je na Svetskom kupu u Cirihu je sa 598 krugova popravio svoj juniorksi svetski rekord MK puškom 60 metaka ležeći i osvojio srebro! Tako se plasirao u finale Svetskog kupa u Minehnu i iste godine osvojio kristalni globus MK puškom 60 metaka ležeći zabeleživši maksimalnih 600 krugova. Pošto je bio junior bio je to rezultat za dva svetska rekorda – seniorski i juniorski. Juniorski još niko nije dostigao, u seniorskoj konkurenciji ima još 11 surekordera sa 600 krugova…
U Barseloni 1992. osvojio je olimpijsku bronznu MK puškom 60 metaka ležeći. Bio je i dva puta vicešampion sveta u Milanu 1994. MK puškom 60 metaka ležeći i u Zagrebu 2006. MK puškom trostav 3 puta 40 metaka. Iz finala Svetskog kupa ima srebro u Bangkoku 2007. Sa svetskih kupova ima dva zlata, četiri srebra i bronzu.

 

Povezana vest:  Dautović najbolji junior puškom, Latinović pištoljem na Šampionatu Srbije u Kaću