ZORANA_ARUNOVIC_I_BOBANA_VELICKOVIC

Strelci se već odomaćili na strelištu u kasarni Kraljevskih artiljeraca u Londonu

Streljački tim Srbije uveliko trenira na olimpijskom strelištu u kasarni „Kraljevskih artiljeraca“  izgrađenoj 1716. koja se nalazi u delu Londona Vulviču. Strelište je potpuno montažno i posle olimpijskih i paraolimpijskih igara biće uklonjeno. Pod belom plastičnom kupolom nalaze se zajedno strelišta za vazdušno  i MK oružje i jedino je izdvojen deo u kome će se gađati glineni golubovi.

– Dobro smo putovali, nije bilo problema, sav prtljag i sve kutije sa oružjem i municijom su stigle – raport je v.d. selektora Gorana Maksimovića šampiona iz Seula 1988. i petostrukog olimpijca.- Uslovi u olimpijskom selu su veoma dobri, hrana je odlična i koristimo svaki trenutak za treninge MK oružjem jer kada počnu takmičenja vazdušnim oružjem, osim zvaničnih treninga u tim disciplinama, neće bit moguće da treniramo MK oružjem. Vreme je onakvo kakvo smo i očekivali, dočekali su nas kiša i vetara, ali se potom rezvedrilo. U ponedeljak je bilo suvo, ali na MK strelištu duva i na to se privikavamo. Nadam se da će biti bolje kada počnu takmičenja. Svi su vedri, nasmejani, odlična je atmosfera u selekciji…

Povezana vest:  Mađarskoj i Ukrajini titule u Ligi mladih Evrope

U aprilu na predolimpijskom turniru u Londonu, svi su se posmrzavali! Padala je kiša od prvog do poslednjeg dana, a Damir Mikec poučen iskustvom dobro se pripremio:

– Doneo sam u London odeću za sva godišnja doba, od jeseni do žarkog leta. Domaćini su uslišili molbu strelaca i na dva mesta u „šatoru“ stavili su vrata tako da  nema više one promaje. Jedva čekamo da takmičenja počnu a do tada ćemo iskoristiti svaku mogućnost da gađamo. Na red u ovoj fazi dolazi rad na nijansama…

Sestre Zorana i Jelena Arunović  debituju na OI, Zorana kao takmičar, Jelena kao trener.

– Jelena je napravila veoma dobar program prirema koji sam ispunila sto procenata. Do 29. jula kada izlazimo Bobana Veličković i ja na vatrenu liniju vazdušnim pištoljem, iskoristiću vreme da se što više priviknem na ovaj objekat koji je po mnogo čemu specifičan – kaže Zorana Arunović.

Jasna Šekarić je na pripremama imala problema sa okidanjem na svom MK pištolju. Uzela je okidanje sa pištolja Jelene Arunović i zadovoljna je:

Povezana vest:  Henkok odbranio titulu u skitu

– Vrlo brzo sam se privikla, veoma je slično mom starom okidanju. Mislila sam da donesem staro okidanje na servis u London, ali tada ne bih imala vremena da se naviknem. Ovako je bolje, bar znam da je pouzdano. Mislim da sam u preciznom delu  na nivou mojih najboljih rezultata. Brza paljba  je nešto slabija ali sam uverena da će, ako otpucam ova dva dela u nekim gornjim granicama rezultata sa priprema, biti u finalu – optimista je Jasna Šekarić koja i ima pet olimpijskih medalja, zlato, tri srebra i bronzu.

POGLED_NA_OLIMPIJSKO_STRELISTE

Po broju učesnika na OI, osmoro, izjednačen je rekord iz Barselona 1992. ali tada je bilo šestoro strelaca puškom i dva pištoljem! U selekciji su Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Bobana Veličković, Damir Mikec, Andrija Zlatić (svi pištolj) i Andrea Arsović, Ivana Maksimović i Nemanja Mirosavljev (puška). U stručnom štabu su v.d. selektora Goran Maksimović i treneri reprezentacije Mira Maksimović i Jelena Arunović. Šekarićevoj je ovo sedmo učešće, Mirosavljevu peto, Mikecu i Zlatiću drugo, ostali su debitanti!

Povezana vest:  Andrea Arsović 17. MK puškom trostav u Minhenu

Na olimpijskom turniru gađaće 390 strelaca iz 108 zemlja što je apsolutni rekord! U  Pekingu 2009. bile su 103 zemlje, a u Atini 2004. 106. Streljašvo je po broju zemalja među četiri najmasovnija  sporta uz atletiku, plivanje i džudo! Streljački sport je na programu OI neprekidno od 1896.

Raspored takmičenja

28. jul – finale u 11,00: vazdušna puška žene (Maksimović i Arsović), finale u 15,30: vazdušni pištolj – muškarci (Zlatić i Mikec).

29. jul –  finale u 11,45: vazdušni pištolj – žene (Arunović i Veličković).

30. jul – finale u 12,45: vazdušna puška – muškarci (Mirosavljev).

1. avgust – finale u 15,30: MK pištolj – žene (Arunović i Šekarić).

3. avgust – finale u 12,00: MK puška 60 metaka ležeći, muškarvi (Mirosavljev).

4. avgust – finale u 12,45: MK puška trostav 3 puta 20 metaka, žene (Maksimović i Arsović).

5. avgust – finale u 12,30: MK pištolj, muškarci (Zlatić i Mikec).

6. avgust – finale u 13,45: MK puška trostav 3 puta 40 metaka, muškarci (Mirosavljev).

(Satnica je po londonskom vremenu: London 12,00 – Beograd 13,00).