MILAN_SOTRA

In memoriam

Milan Šotra

U Beogradu je posle kraće i teške bolesti  u 70. godini preminuo Milan Šotra strelac, streljački radnik, predsednik Streljačkog saveza za leteće mete Srbije i graditelj jendog od najboljih strelišta u svetu u „Bg sportskom centru Kovilovo“.

Rođen je 27. marta 1942. u selu Kozice blizu Stoca u BiH. Po struci je bio diplomirani mašinski inženjer, bio je generalni direktor radne organizacije osiječke Obnove u Sarajevu, a radio je i u Šipadu.

Sportsku karijeru počeo je u fudbalu, igrao je Veležu, a kasnije je kao ugledni privrednik, bio je  četiri godine predsednik kluba i to u periodu kada je Velež dva puta bio vicešamion Jugoslavije. Bio je i član Predsedništva Košarkaškog kluba Bosna i to u vreme kada je ovaj sarajevski kolektiv osvojio i titulu prvaka Evrope. Bio je i predsednik Streljačkog saveza za leteće mete Jugoslavije, savezni selektor i trener.

Povezana vest:  Ivana Maksimović i Dragan Marković osvojili srebra u Solinu

Streljaštvom je počeo da se bavi relativno kasno, kada je završio fudbalsku karijeru. Prvi veći uspeh bio mu je 1970. kada je na Šampionatu Jugslavije bio četvrti. Prvu od 14 titula prvaka Jugslavije osvojio je 1971. a 1972. u Splitu pobedio je u obe discipline – trap i skit.  U Zagrebu 1973. je postao šampion sa maksimalnim rezultatom do 100 golubova! Ukupno je, uz 14 titula, imao i četiri vicešampionske titule uz dve bronze na državnim šampionatima, 12 titula prvaka BiH i 115 pobeda na turnirima.

Prvak Evrope u trapu postao je 1973. u Orbasanu u Italiju. Bio je dva puta prvi na Mediteranskim igrama 1971. u Izmiru i 1975. u  Alžiru.

U Beograd je iz Sarajeva prešao 1992. i od 1994. je član Partizana. Pojedinačnu titulu u SR Jugoslaviji osvojio je 1995. u Staroj Pazovi.  Sa crno belima je osvojio osam ekipnih titula šampiona i devet pehara u kupu.

Povezana vest:  Đaci nišane mete u Smederevu

Sina Predraga uveo je u streljački sport i radovao se njegovim uspesima, ulasku u reprezentcaiju i državnim rekordima.

Ostavio je izuzetan trag u svetskom streljaštvu kao graditelj jednog od najboljih strelišta u svetu u Kovilovu. Posle Prvenstva Evrope 2005. u Beogradu dobilo je licencu Evropske streljačke konfederacije (ESK) i postalo evropski trenažni centar sa sedam strelišta (pet za olimpijske discipline trap, dubl trap i skit i jedno za sportsko gađanje).

Milan Šotra je bio je predsednik ili član organizacionih komiteta Šampionata sveta – glineni golubovi 2011,  Prvenstva Evrope 2011 (sve displine), Prvenstva Evrope 2005. (sve discipline), finala Svetskog kupa – glineni golubovi 2007, Svetskog kupa – glineni golubovi 2005. i 2007.

Povezana vest:  Milan Šotra pobedio na otvorenom Novogodišnjem turniru u disciplini trap, Pera Nedić i klub grof iz Kališta najbolji u 2011.

Bio je veoma cenjen u  Međunarodnoj federaciji streljačih sportova (ISSF) i Evropskoj streljačkoj konfederaciji (ESK) i svojim ličnim autoritetom, vezama i kontaktima doprineo je da se o streljačkom sportu u Srbiji deleko čuje i lepo govori.

Bio je veliki prijatelj svih sportista i sportskih radnika bezrezervno odan svom Partizanu, ali se iskreno radovao svakom uspehu srpskog sporta. U hotelu Prezident u Kovilovu i velikoj dvorani, priremale su se fudbalske, košarkaške, rukometne, odbojkaške, streljačke, teniske… reprezentacije.

Knjiga žalosti biće otvorena od 3. oktobra u 12 časova u „Bg sportskom centru Kovilovo“.

Sahrana je u petak 5. oktobra u 14,30 časova na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14 časova.

Komemoracija je u „BG sportskom centru Kovilovo“ u petak 5. oktobra u 12 časova.