KV DVE POBEDE ZORANA ARUNOVIC

Zorani Arunović zlato, Dimitriju Grgiću bronza u Kuvajtu

Zorana Arunović osvojila je „duplu krunu“ na „Velikoj nagradi emira od Kuvata“! Posle trijumfa vazdušnim pištoljem, pobedila je i MK pištoljem 30 plus 30 metaka iako je prvi put u karijeri gađala ovu disciplinu po novim pravilima!
Poslednjeg dana takmičenja bronzom se okitio Dimitrije Grgić vazdušnim pištoljem pa su srpski strelci učešće završili sa ukuno deset medalja – šest zlatnih i četiri bronzane.
Arunovićeva je u finalu finala sa 8:6 u bodovima pobedila Bibianu Pei Čin iz Malezije. Pre finala, srpska predtavnica je bila prva sa 582 kruga (295 precizno i 287 brza paljba).
Bronza je pripala Zaureh Bajbušovoj iz Kazahstana koja je savladala Un Mi Jo (Severna Koreja).
– Ovo je veoma naporan sistem takmičenja – rekla je Zorana Arunović.- Opalila sam ukupno preko 130 metaka u osnovnom delu i finalu, pred kraj je bilo veoma napeto, ali sam ipak uspela da se okitim drugim zlatom.
Jasna Šekarić je ušla u finale kao trećeplasirana sa 578 krugova, ali je na kraju završila na sedmoj poziciji sa devet poena. Treća srpska predstavnica Bobana Veličković sa 526 krugova u osnovnom delu (precizno 290, brza paljba 236, sa dva promašaja) zauzela je 20. mesto. Finale je vredelo 572 kruga.
U gađanju MK pištoljem za žene u finalu se ne računa kvalifikacioni rezultat i ide se takođe na ispadanje, ali u dve faze. Eliminacioni deo je kada osam finalistkinja ispaljuju po pet metaka brzom paljbom. Takmičarka dobija poen samo za hitac od 10,4 krugova i bolje („unutrašnji centar“). Arunovićeva je ovu fazu završila kao prva sa 16 poena („unutrašnjih centara“). Čin je imala 15 poena. Potom, trećeplasirana i četvrtoplasirana raspucavaju za bronzu a prva i druga za zlato. Gađaju opet pet serija po pet metaka brzom paljbom i ponovo se samo za pogodak od 10,4 i bolji dobija poen.
Dimitrije Grgić je osvojio bronzu vazdušnim pištoljem sa 174 kruga iza pobednika Rašida Junusmetova (Kazahstan) sa 199,2 kruga (pre finala bio treći) i Kumara Amita (Indija) sa 197,5 (pre finala je bio šesti). U direktnom duelu za plasman u finale finala Grgića i Amita, Indijac se bolje snašao 177,2:174. Grgić je 17. i 18. dijabolom imao 7,8 i 9,9 krugova a Indijac 10,8 i 9,6 krugova! Ponovo je prisudio jedan loš hitac.
U borbi za ulazak među tri Grgić je eliminisao druga iz reprezentacije Damira Mikeca 156,3:156,1. Ovde je Grgić bio siguran 15. dijabolom 10,8, 16. dijabolom 9,6, Mikec je imao 10,4 i 8,9 i za 0,2 kruga ostao „kratak“ za medalju… Grgić je pre finala bio drugi sa 580 krugova koliko je imao i vodeći Andrija Zlatić srpski reprezentativac, bronzani ovim oružjem na OI u Lodonu, dok je Mikec sa 577 krugova bi četvrti.
Andrija Zlatić je osvojio sedmo mesto sa 96,9 krugova. Kazahstanac Išačenko ga je eliminisao u drugom krugu sa 97,3:96,9. Presudile su četiri desetinke, Zlatić je devetom i desetom dijabolom pogodio 9,4 i 10,1 a Kazahstanac 10,5 i 9,7 krugova.
Nemanja Mirosavljev nije uspeo da se domogne medalje MK puškom trostav 3 puta 40 metaka. Osnovni deo gađao je izvanredno, 1.178 krugova (ležeći 391, stojeći 396, klečeći 391) i ušao u finale kao prvi. Dobro se držao i u prvih 30 metaka finala (15 ležeći i 15 klečeći) posle kojih je bio treći. Prošao je i prvu seriju od dva metka stojećim stavom posle koje su eliminisana dva učesnika finala, a bio je uspešan i u 33. hicu i plasirao se među pet sa 0,1 krug prednosti pred Norvežaninom Lundom. Međutim, za ulazak među četiri u 34. hicu, Norvežanin Lund je bio sigurniji 10,7, Mirosavljev 9,1 i ostio je peti. Pobedio je Ole Krtistijna Brin sa 458,1 krug isprd Simona Kludsna Kolstada (obojica Norveška) sa 457,4 i Slovenca Rajmonda Debeveca sa 442,7 krugova.
Posle četiri dana takmičenja u Kuvajtu, na kome je učestvovalo nekoliko stotina strelaca iz Irana, Mađarske, Norveške, Srbije, Bruneja, Kazahastana, Kirgistana, Kuvajta, Omana, BiH, Slovenije, Litvanije, Singapura, Malezije, Egipta, Tadžikistana… srpski strelci su osvojili ukupno deset medalja: šest zlatnih i četiri bronzane. Prvog dana trijumfovali su Andrija Zlatić MK pištoljem i Nemanja Mirosavljev vazdušnom puškom. Drugog dana Andrea Arsović je osvojila zlato vazdušnom puškom, a Nemanja Mirosavljev bronzu MK puškom 60 metaka ležeći. Trećeg dana zlatom su se okitili Zorana Arunović vazdušnim pištoljem i Andrea Arsović MK puškom trostav, a bronzama Ivana Maksimović (MK puška trostav ) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj).
Nagrade su 5.000, 3.000 i 1.000 dolara.
Na takmičenju su sudila dvojica srpskih arbitara. Predsednik žirija za klasifikaciju bio je Nikola Marić, a na vatrenoj liniji na 25 – metarskom strelištu glavni sudija je bio Mitja Grgić. Domaćini srpskim strelcima su bili treneri u kuvajtskom nacionalnom timu, srpski sručnjaci Srećko Pejović i Goran Mikec, kao i hrvatski trener Ivica Atlaga.

Povezana vest:  Milutin Stefanović „pogodio“ treću olimpijsku kvotu za srpsko streljaštvo