mikec na otvaranju svetskog kupa u granadiU Granadi 1.000 strelaca iz 78 zemalja

Poslednji Svetski kup u ovoj godini svečano je otvoren u Granadi i trajaće do 12. jula. Učestvovaće preko 1.000 strelaca iz 78 zemalja koji će 1.500 puta izaći na vatrenu liniju u 15 olimpijskih disciplina. Po broju učesnika ovo je najmasovniji svetski kup ove godine. Na listi je i desetoro strelaca koji su, trenutno, broj jedan na svetskim rang listama među njima i bronzani iz Londona, srpski as Andrija Zlatić koji je vodeći na listi za MK pištolj. Najbrojniju selekciju ima Indija (44 strelca), Rusija ima 42 učesnika, Kina i Španija po 41. Srbiju predstavlja 12-toro strelaca.
– Sve zemlje su iskoristile priliku da još jednom testiraju ovo strelište, na kome je održano pre nekoliko godina i Prvenstvo Evrope, jer će se 2014. na njemu organizovati Prvensto sveta u svim olimpijskim disciplinama gde će se osvajiti i prve olimpijske vize za Rio 2016. – kaže v.d. selektora Goran Maksimović.-
Reprezentaciju Srbije je u Granadi dočekala temperatura od preko 30 stepeni. Gađaće puškom Ivana Maksimović i Dragana Todorović (obe Novi Beograd Ušće) i Andrea Arsović (Partizan), Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Milenko Sebić (Novi Beograd Ušće) i Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac) i pištoljem Bobana Veličković (Bor 030), Jasna Šekarić i Zorana Arunović (Crvena zvezda), Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice).
Uz Maksimovića, u stručnom štabu su i treneri reprezentacije Dragan Donević (puška) i Jelena Arunović (pištolj).
– Veliki problem je što ne radi klima u strelištu za vazdušno oružje. Na MK strelištu je vrućina, ali stalno duva i to, sa jedne strane pomaže da se lakše podnesu visoke temperature, a sa druge otežava posao strelcima. Videćemo kako će se snaći po vetru – dodao je Goran Maksimović.
Svetski kup su otvorili takmičari u gađanju glinenih golubova – trap. Srbiju predstavljaju Pera Nedić i Nemanja Smiljanić i selektor Dejan Mihajlović. Prvog dana gađali su po 50 golubova, u subotu gađaće još 75 i potom šestorica najboljih posle 125 golubova nastavlja borbu za medalje. Nedić je imao 47 golubova (25 i 22) a Smiljanić 45 (21 i 24). Četvorica takmičara imali su po masimalnih 50, a još 16 strelaca pogodilo je po 49 golubova.
Drugog dana u subotu 6. jula, gađaće eliminacije MK pištoljem (kvalifikacije i finale su u nedelju 7. jula) Damir Mikec, Andrija Zlatić i Dimitrije Grgić, MK pištoljem 30 plus 30 metaka – prvi deo 30 metaka precizno nadmetaće se Jasna Šekarić, Zorana Arunović i Bobana Veličković (drugih 30 metaka brzom paljbom i finale su u nedelju 7. jula) dok će vazdušnom puškom u kvalifikacijama gađati Nemanja Mirosavljev, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić.

Povezana vest:  Amanović na kraju 71. u Minhenu