waterpolo ballKovačić: Srbija i Mađarska su favoriti na EP
 
Hrvatski vaterpolista Željko Kovačić rekao je da su Srbija i Mađarska glavni favoriti za osvajanje predstojećeg Evropskog prvenstva u Budimpešti.
On je ocenio da je situacija u vaterpolu katastrofalna i naveo da Evropska plivačka federacija (LEN) ne čini ništa na popularizaciji vaterpola i dodao da je taj sport sve bliži amaterizmu.
-Mislim da su Srbija i Mađarska glavni favoriti za osvajanje Evropskog prvenstva. Srbija će sigurno ići do kraja, jer oni žele da se posle neuspeha na prethodnom šampionatu uzdignu. Mislim da selektor (Dejan) Savić radi dobar posao, ima dobru ekipu, koju će sigurno motivisati i na najbolji način spremiti za prvenstvo – rekao je Kovačić.
Kovačić je ocenio da su Mađari željni uspeha, ali da veruje da će njegova selekcija nastaviti da osvaja medalje.
-Mađarska igra na domaćem terenu, što doprinosi euforiji. Mladi su i željni uspeha, a i moraju da opravdaju zlatnu medalju sa Svetskog prvenstva 2013. godine iz Barselone. Mislim da će i Hrvatska nastaviti osvajanje medalja sa velikih takmičenja, a tu je i Crna Gora – dodao je Kovačić.
Vaterpolsita Jadrana iz Herceg Novog, koji trenutno nastupa u letnjoj ligi na Malti, kazao je da su promene pravila u tom sportu dosta zbunjujuće i da nije pristalica istih.
-LEN nije učinio ništa dobro… Promenio je pravila, koja se jedan  dan poštuju, drugi dan ne, malo se svira onako, malo ovako. To nije donelo ništa dobro. Takođe, ni malo nije pošteno da jedan prvak države i osvajač Lige šampiona (Crvena zvedzda) mora da igra kvalifikacije. Ne odobravam taj sistem. To je sramotno – kazao je on.
Kovačić je ocenio da je vaterpolo sve bliži amaterizmu i preložio da se nacionalna prvenstva ponovo igraju tokom leta na otvorenom.
-Situacija u sportu je sve lošija. Osim na Balkanu, nigde se ne igra vaterpolo… Balkan se nekako drži, iako je bez para. Recesija je sve pogodila, čak su i Evro kupovi u padu kvaliteta. Velika borba se void da sport ne pređe u amaterizam – kazao je 33-godišnji vaterpolista.
Prema njegovim rečima, jedini spas za vaterpolo je da se lige igraju tokom leta, na otvorenom, dok bi se svetska i evropska prvenstva igrala na zimu.
-Leti nema toliko atraktivnih sportova, svuda je pauza… Samim tim bi bilo mnogo više ljudi tokom leta, jer ko bi tokom zime išao na bazen, kada na televiziji ima prenos fudbalske utakmice Barselona – Real Madrid. Onda bi i sponzori bili prisutniji – zaključio je Kovačić.
Evropsko prvenstvo u vaterpolu održava se od od 14. do 27. jula u Budimpešti, a Hrvatska je u Grupi B sa selekcijama Srbije, Mađarske, Španije, Nemačke i Francuske.
Povezana vest:  Saučešće predsednika Srbije porodici Nenada Manojlovića