Zenski dvojac bez kormilara Iva Obradovic Jovana Arsic na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu 2014. Foto VSSVESLANJE
Jovana Arsić: Iva i ja imamo rezultat za svetski vrh u dubl skulu

Zrenjaninka Jovana Arsić prošle godine bila je otkrovenje u srpskom ženskom veslanju. U svojoj poslednjoj sezoni u konkurenciji mlađih seniorki zablistala je na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Varezeu gde je, na iznenađenje mnogih, stigla do finala skifa i tu zauzela šesto mesto na svetu. Uspehom u Italiji kupila je sebi kartu za Svetsko prvenstvo za seniore u Amsterdamu na kojem je u dvojcu bez kormilara sa Ivom Obradović zauzela visoko deveto mesto, i to posle samo mesec dana zajedničkih treninga. Po rečima članice Zreneksa upravo je 2014. bila ključna u njenoj dosadašnjoj karijeri.
– S veslanjem sam se upoznala pre deset godina. Bila je to ljubav na prvi pogled pošto sam veliki ljubitelj vode, čamaca i prirode. Prelep ambijent za treniranje, koji istovremeno smiruje i inspiriše, uz kombinaciju sa svim nepredvidivostima i izazovima koje pruža ovaj sport zadržao me je u veslanju svih ovih godina, iako je bilo mnogo uspona i padova. Imala sam zapažene rezultate kao pionirka, kadetkinja i juniorka. Međutim, kada sam završila sa mlađim kategorijama krenuli su problemi. U malom klubu kao što je Zreneks nisam imala adekvatne uslove za rad i odgovarajuću konkurenciju pa je i napredak bio otežan. Poslednje četiri godina borila sam se sama sa sobom, trenirala individualno i zahvaljujući, pre svega, ogromnoj podršci porodice i prijatelja nisam ustuknula. Možda i prelomni momenat desio se lane kada sam posle Evropskog prvenstva u Beogradu, na kojem nisam učestvovala, dobila preko svojih prijatelja u Crvenoj zvezdi poziv da učestvujem na Otvorenom prvenstvu Francuske. Na ovom takmičenju branila sam boje jednog tamošnjeg kluba i upravo mi je to udahnulo novi elan za rad. Nakon toga izborila sam svoje mesto u državnom timu za Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Varezeu. Tamo, najviše na fanatičnu borbenost i ogromnu volju, došla do finala čime sam dokazala da imam materijal za visoke domete. To nije promaklo ni stručnom štabu veslačke reprezentacije. Bila sam u sastavu za Svetsko prvenstvo za seniore u Amsterdamu a nakon toga sam ušla u sistem reprezentativnih priprema za predstojeću sezonu – kaže Arsićeva koja je 10. septembra 2014. napunila tek 22 godine.
Arsićeveva sa našom najboljom i najiskusnijom veslačicom Ivom Obradović od oktobra trenira pod budnim okom trenera reprezentacije Saše Mimića. Nakon uvodnog dela priprema u Beogradu njih dve su gotovo dva meseca provele u turskom Kojčegizu iz kojeg su se vratile u Srbiju u ponedeljak.
– Prvi put karijeri prolazim kroz ovako kompleksan trenažni proces. Izuzetno je naporno i zahtevno ali od početka imam ogromnu podršku sa svih strana. Iskrena da budem, tokom boravka u Turskoj imala sam i fizičke i mentalne krize ali sam uz veliku pomoć trenera Mimića, koji uvek ima prave reči ohrabrenja, i ostalih uspela da sve prebrodim. Ispred sebe sam postavila visoke ciljeve i svesna sam da je ovo jedini put da ih dosegnem. I sa Ivom imam odličan odnos i velika mi je čast što treniram sa njom. Ona je već bila istaknuta reprezentativka sa dubokim tragom u srpskom veslanju kada sam ja tek počinjala da se bavim ovim sportom. Svih ovih godina gledala sam je kao idola a evo sada sam došla u priliku da sa njom i uz nju radim i napredujem. Podržavamo i guramo jedna drugu i za sada sve ide u idealnom smeru. Moj napredak je fantastičan. Popravila sam rezultat na ergometru za 20 sekundi i bila sam najbolja na decembarskom funkcionalno-dijagnostičkom testiranju u Novom Sadu – istakla je Arsićeva i dodala – U Turskoj smo najviše trenirali u skifovima a ponosna sam što i na vodi beležim svoja najbolja vremena. Iako je prva ideja bila da se pravi dvojac bez kormilara u rezultati i analize u Turskoj su pokazale da je dubl skul mnogo bolja i brža opcija. Po svoj prilici će to biti prvi srpski ženski čamac.
Ko će sesti u njega zavisiće od mnogo toga. Sve u svemu pojavom Jovane Arsić do juče nepriskosnovene srpske seniorke Iva Obradović i Ivana Filipović dobile su ozbiljnog takmaca.
– Ne bi bilo preterano ako bih rekla da smo Iva i ja rezultatima na treninzima u dubl skulu pokazale da pripadamo svetskom vrhu. Međutim, tu je i Ivana Filipović koja se pripremala po drugom programu sa svojim trenerom. Pridružila nam se u februaru u Turskoj a trenutno je iza nas, što u je normalno u ovom trenutku s obzirom da je imala mnogo manji broj kilometara na vodi. Tek ćemo videti koja kombinacija je najbolja, a poslednja odluka biće na stručnom štabu. U svakom slučaju odlična je stvar što se mojim dolaskom među seniorke proširio krug kandidata za sastav najboljeg čamca. Zdrava konkurencija je nešto što samo može da doprinese još boljim rezultatima. Lično ću se maksimalno truditi da budem naš najbolji skif i da tako izborim svoje mesto u najboljem čamcu. Prva prilika za moje novo dokazivanje biće Prvenstvo Srbije na ergometrima u Novom Sadu kroz nedelju dana na kojem je cilj da izveslam rezultat oko 6:40 – rekla je Arsićeva.
Nakon ovog takmičenja reprezentacija će imati pripreme u Plovdivu gde će se odrediti sastavi za Evropsko prvenstvo u Poznanju krajem maja. Upravo ovaj šampionat biće glavna preporuka za sve reprezentativce za najjače i ubedljivo najznačajnije takmičenje u 2015. – Svetsko prvenstvo u Ožibeleu gde će se deliti gro „viza“ za Olimpijske igre u Riju 2016. Osim u skifovima, u kojima će biti podeljeno po 13 karata za Igre, u ostalim disciplinama u Francuskoj će na raspolaganju biti 11 „viza“. Za preostala mesta vodiće se borba na Olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu 2016.
– Trenutno sam maksimalno fokusirana na svoj rad i napredak jer smo sami sebi po nekada najveća konkurencija. Imam ogromnu mentalnu snagu i volju, a sigurna sam i kvalitet, da postignem mnogo dobrih rezultata na međunarodnoj sceni i da na taj način opravdam ogromno poverenje veslačke organizacije. Ovo će biti prva takmičarska godina u koju ću ući sa ovako ozbiljnim pripremama i sigurna sam da će se to videti na samim takmičenjima. Izbornu regatu za Evropsko prvenstvo u Poznanju imaćemo na Internacionalnoj regati „Croatia Open“ u Zagrebu sredinom aprila. Najverovatnije ću veslati i u skifu i u dubl skulu. Nadam se da ću na ovoj regati obezbediti svoje mesto u državnom timu. Prva želja je da to bude u dubl skulu. U ovom čamcu, na kojem je trenutno akcenat, volela bih da nastupim i na Svetskom prvenstvu u Ožibeleu. Svima nama, pa i meni, glavni ovogodišnji cilj jesu finale Svetskog prvenstva i plasman na Olimpijske igre u Riju 2016. Za sada sve ide po planu i verujem da sam kadra da zablistam u svojoj tek prvoj godini u konkurenciji starijih seniora – „podvlači“ na kraju Arsićeva.

Povezana vest:  VESLANJE, Juniori u četvrtak putuju na EP