Ljiljana Josic 3VESLANJE
Sa pet posada u Račice na EP za juniroe
 
Srbiju će na Evropskom prvenstvu za juniore koje će 23. i 24. maja 2015. biti održano u Račicama (Češka) i koje će okupiti 481 takmičara iz 31 zemlje predstavljati pet posada – četverac bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić, četverac skul Matija Janković, Bogdan Belinčević, Vukašin Pivač, Damjan Lazić, četverac sa kormilarom Danilo Radovanović, Aleksandar Antić, Vanja Obradović, Bogdan Stepić, kormilar Marko Anđelković, osmerac Veljko Milovanović, Luka Lazarević, Dušan Kostić, Luka Ristić, Miloš Milićević, Aleksa Popović, Radoš Milićević, Aleksa Ivković, kormilar Matej Milenković i Ljiljana Jošić u ženskom skifu. Srpska ekspedicija put Češke kreće u sredu, 20. maja, a pored takmičara u Račice putuju i treneri Aleksandar Smiljanić, Radivoj Mijatov, Dušan Kovačević, Goran Todorović, Lazo Pivač i Miloš Čudić. Član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije i selektor juniora Dejan Guslov kaže da je realno da se dve naše posade u Češkoj bore za finale.
– Imali smo specifičnu situaciju kada je u pitanju juniorska reprezentacija budući da je ove godine došlo do podmlađivanja i da će mnogi naši juniori iz ovog sastava i dogodine moći da se takmiče u ovoj uzrasnoj kategoriji. Zadatu normu za predstojeći šampionat ispunili su Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić i Zoran Rajić u četvercu bez kormilara i Ljiljana Jošić u ženskom skifu i od ova dva čamca je realno očekivati da se bore za finale. Ukoliko dođu do bitke za odličja tada će biti sve moguće. Iako nisu ispunili norme, na osnovu rezultata da dosadašnjim regatama odlučili smo da u Češku putuju još tri perspektivne posade – četverac skul, četverac sa kormilarom i osmerac – kazao je Dejan Guslov.
Takmičenje u Račicama počinje u subotu, kvalifikacionim trkama. U četveracu bez kormilara prijavljeno je 12 posada, u četverac skulu 14, u ženskom skifu 17, u osmercu osam, a u četvercu sa kormilarom četiri, pa će u ovoj disciplini u subotu biti veslan svojevrsni trening za nedeljno finale. U subotu su na programu i trke repesaža, dok su polufinala i finala dan kasnije.
Povezana vest:  KAJAK, Radovanović u A finalu Svetskog prvenstva