cetverac bled maj 2010VESLANJE

PRVI DAN SVETSKOG KUPA NA BLEDU

Jedno finale za Srbe

Srpske posade obezbedile su jedan plasman u finale, kao i četri polufinala prvog takmičarskog dana na prvoj regati Svetskog kupa na Bledu. Već u subotu, sa početkom od 17.30 časova, Miloš Tomić i Nenad Babović će se u dvojcu bez kormilara za lake veslače boriti za medalju, dok će, takođe u subotu, u polufinalima veslati Nikola Stojić i Marko Marjanović u dvojacu bez kormilara, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar i Miloš Vasić u četvercu, Miloš Stanković i Nemanja Nešić u dubl skulu za lake veslače, kao i Dušan Bogićević u skifu.

Miloš Tomić i Nenad Babović izveslali su fantastičnu trku na prvoj regati Svetskog kupa na Bledu, osvojivši prvo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi u dvojcu bez kormilara za lake veslače, preveslavši stazu za 6:45,37 minuta. Naša posada se tokom prvih 1.500 metara trke borila sa trećom posadom Italije, u kojoj su Đorđo Tukinardi i Luka Mota odlično veslali i istakli kandidaturu za prvo mesto, koje je vodilo direktno u finale. Međutim, u poslednjih 500 metara Srbi su pojačali tempo, prestigli Italijane i prvi prošli kroz cilj, što je značilo i plasman među šest najboljih posada na Bledu.

Povezana vest:  PRIPREME VESLAČKE REPREZENTACIJE SRBIJE, Sve ide u željenom smeru

– Bio je ovo odličan start srpskih posada na Svetskom kupu. Moram reći da su očekivanja koja smo imali od ovih posada pre prvih trka za sada ispunjena, jer su sve posade ostvarile maksimalno moguće plasmane. U jakoj konkurenciji, kakva je ovde na Bledu, odličnu formu su potvrdili laki dvojac i četverac, a nadali smo se polufinalima i za dvojac i laki dubl skul. Videćemo dalje kako će se stvari odvijati, svi moraju ponovo da daju sve od sebe kako bi bio ostvaren što bolji plasman – rekao je selektor reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Povezana vest:  Udruženje ronialca Srbije uputilo saučešće porodici Molčanove

Sjajan prvi takmičarski dan na ovom takmičenju u Sloveniji nastavio je naš „teški“ četverac, u kojem su Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar i Miloš Vasić u kvalifikacijama 2.000 metara preveslali za 6:10,04 minuta i osvojili prvo mesto ispred posada Italije i Kanade, čime se obezbedili direktno učešće u polufinalu, koje je na programu u subotu.

– Odlično smo izveslali trku – istakli su momci iz četverca u glas. – Povukli smo jako od starta, sve vreme bili u vođstvu i na kraju zasluženo pobedili.

Posle četvrtog mesta u prepodnenom programu u kvalifikacionoj grupi u dvojcu bez kormilara, Nikola Stojić i Marko Marjanović su popravili utisak u repesažu, pa su osvojivši prvo mesto u popodnevnoj „popravnoj“ trci, u vremenu 6:38,66 minuta, takođe obezbedili plasman u polufinale, koje će biti održano u subotu.

Plasman u polufinale kroz repesaž je obezbedio i srpski laki dubl skul, u kojem su Miloš Stanojević i Nemanja Nešić, posle slabije trke i četvrtog mesta u kvalifikacijama, u popodnevnom delu programa veslali rame uz rame sa favorizovanim Amerikancima i osvojili drugo mesto. Posada SAD-a je prva prošla kroz cilj u vremenu 6:31,07 minuta, dok su Srbi, posle opuštanja u finišu jer je i drugo mesto značilo plasman među 12 najboljih, stazu preveslala za 6:32,36 minuta.

Povezana vest:  KAJAK, Odličan start "Orlova" prvog dana SK u Račicama, sedam finala kao uvertira za trofeje

Dušan Bogićević je petim mestom u svojoj grupi u skifu, u prepodnevnom programu, u vremenu 7:28,24 minuta stigao samo do četvrtfinala. Bogićević se, doduše, u prvih 500 metara ravnopravno nosio sa fantastičnim Nemcem Marselom Hakerom, bio drugi i na nekih 750 metra, ali mu je tada ponestalo snage, zbog čega je trku na kraju završio tek kao peti… Naš skifista je utisak znatno popravio u četvrtfinalu, kada je u fantastičnom finišu zauzeo drugo mesto u vremenu 7:07,49 minuta, što je i za njega značilo plasman u subotnje polufinale.