ronjenje 2

Završeno Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah

Svečanom ceremonijom dodele medalja u Beogradu je završeno Individualno Svetsko bazensko prvenstvo u ronjenju na dah (Individual AIDA pool world championship).

Poslednjeg dana takmičenja na programu je bila statika u kojoj su zlatne medalje osvojili Aleks Segura Vendrel (9 minuta 32 sekunde) iz Španije i Ruskinja Natalija Molčanova (8 minuta 38 sekundi).

Natalija Molčanova bila je najbolja u ženskoj konkurenciji i u kategoriji dinamika sa perajima (DYM), ali nije uspela da obori svoj svetski rekord iz 2013.godine (237m) izronivši 236 metara. U konkurenciji muškaraca Giorgosu Panagiotakisu nedostajala su dva metra da obori svetski rekord koji iznosi 281 metar, a postavio ga je Goran Čolak 2013. godine na Svetskom prvenstvu u Beogradu.

Povezana vest:  PLIVANJE, Uspešno završen 6. Banja Luka Open 2013, 12 medalja za Srbiju

Alis Hikson u ženskoj konkurenciji i Metjuš Malin u muškoj osvojili su zlatne medalje u disciplini dinamika bez peraja, oba rezultata bila su veoma blizu svetskih rekorda. Naša takmičarka Tijana Nikolić oborila je nacionalni rekord izronivši 136 metara.

„Zadovoljni smo pre svega rezultatima takmičara, pojavila su se neka nova imena u ronjenju na dah kao sto su Alison (UK ) I Aleks (Španija) I osvojili zlatne medalje. Očekivali smo I svetske rekorde, nedostojalo je manje od 2 metra u nekoliko situacija. Takodje, nam je važno da je organizacija takmičenja bila na najvišem nivou I da smo dobili najviše ocene. Svi su prezadovoljni gostoprimstvom u Beogradu. Zastava AIDA International je predate Limasolu,domaćinu sledećeg dubinskog Svetskog prvenstva koje se održava u septembru ove godine“-rekao je Petar Bojović, član organizacionog odbora Svetskog prvenstva u ronjenju na dah u Beogradu.

Povezana vest:  Ruskom plivaču dve godine suspenzije zbog dopinga

Na takmičenju je učestvovalo 130 ronilaca iz 27 zemalja – Australije, Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Grčke, Italije, Jordana, Japana, Moldavije, Novog Zelanda, Poljske, Portugalije, Rusije, Slovenije, Španije, Švedske, Švajcarske, Velike Britanije, Ukrajine,USA i Srbije.

Ronioci su se takmičili se u tri discipline: Dinamika bez peraja (DNF), dinamika sa perajima (DYN) i statika (STA).

Povezana vest:  KAJAK KANU, Olimpijci dominirali na Univerzitetskom prvenstvu Srbije na ergometrima