Nikola Stojic i Marko MarjanovicVESLANJE, SVETSKI KUP

 

Održan kontinuitet dobrih rezultata na regatama Svetskog kupa

 

Na III Regati Svetskog kupa, koja je održana 09.-11.07.2010. u Lucernu, naš laki četverac bez kormilara zauzeo je peto mesto, dvojac bez kormilara bio je sedmi, dok je četverac bez kormilara osvojio deseto mesto, čime su sve ekipe ostvarile plasman u okvirima olimpijske norme, a naša reprezentacija je održala kontinuitet dobrih plasmana na ovom prestižnom takmičenju.

 

Miloš Tomić, Nenad Babović, Miloš Stanojević i Nemanja Nešić, u četvercu bez kormilara za lake veslače, osvojili su peto mesto u današnjoj finalnoj trci. Naš laki četverac je finalnu trku izveslao u vremenu 6:04,49 , samo 1,5 sekundi iza posade Švajcarske, pobednika III Regate Svetskog kupa u ovoj disciplini.

 

Nikola Stojić i Marko Marjanović trijumfovali su u B finalu, u disciplini dvojac bez kormilara, čime su zauzeli sedmo mesto u ukupnom plasmanu III Regate Svetskog kupa u Lucernu. Nakon početnog vođstva američkog dvojca, Nikola i Marko su preuzeli lidersku poziciju, koju su održali do kraja trke. Naš dvojac je deonicu od 2000 metara izveslao u vremenu 6:32,72 , skoro dve sekunde brže od četvrtoplasirane posade u A finalu, što samo govori o jačini konkurenciji u Lucernu.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP MAĐARSKA, Najdanovski i Petrović bez uspeha u kvalifikacijama

 

U disciplini četverac bez kormilara, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar i Miloš Vasić osvojili su četvrto mesto u B finalu, čime su zauzeli deseto mesto u ukupnom plasmanu III Regate Svetskog kupa u Lucernu. Naš četverac je trku izveslao u vremenu 5:58,28 , samo sekundu iza posade Nemačke, prvoplasirane ekipe u B finalu, a sekundu i po brže od posade Novog Zelanda koja je zauzela četvrto mesto u A finalu.

 

-Četverac bez kormilara za lake veslače je izveslao odličnu trku u kojoj je bila izuzetna konkurencija. Nemci, aktuelni svetski prvaci u ovoj disciplini, nisu uspeli da se izbore za plasman u finale. Sve reprezentacije, koje su nastupile u ovoj disciplini, poslale su svoje najbolje lake veslače, a jačina konkurencije, uz minimalne razlike između najboljih posada, je takva da je odgovor na pitanje ko je trenutno najbolji laki četverac na svetu različit iz dana u dan. Dvojac bez kormilara je dobro izveslao trku i zauzeo prvo mesto u B finalu, čime je opravdao status kandidata za visok plasman. Zdravstveno stanje Nikole Stojića nije bilo na odgovarajućem nivou, što se videlo u polufinalnoj trci i što je ovu ekipu koštalo plasmana u finale. Danas je Nikoli bilo bolje, što se i odrazilo na rezultat trke. Odlično četvrto vreme u Lucernu i četvrto mesto Srbije u generalnom plasmanu Svetskog kupa u ovoj disciplini nikako ne mogu biti razlog za nezadovoljstvo. Što se tiče četverca bez kormilara, naša ekipa je izveslala izuzetnu trku, vodila je do 150 metara pre cilja, a zatim je, u izvanrednom finišu ostalih ekipa, pala na četvrto mesto. Međutim, veoma sam zadovoljan i vremenom koje su ostvarili i načinom na koji su izveslali trku. Reč je o izuzetno mladoj ekipi, u kojoj dva člana posade imaju po 18 godina, treći je godinu dana stariji, dok je najstariji član ekipe Goran Jagar koji ima 26. godina. Sve naše posade, koje su nastupile u Lucernu, ostvarile su rezultat u okvirima olimpijske norme, što je posebno značajno za naš mladi četverac, a kontinuitet ostvarivanja dobrih plasmana na najvećim svetskim takmičenjima je nastavljen – zaključio je Nebojša Ilić, selektor naše reprezentacije, neposredno nakon završetka takmičenja u Lucernu.

Povezana vest:  VESLANJE, HOLANDIJA 2014, Marjanović i Filipović u B finalu

 

Današnjim finalnim trkama na III Regati Svetskog kupa u Lucernu, završen je ovogodišnji Svetski kup, a naredna velika takmičenja koja očekuju našu reprezentaciju su Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine, koje će održati u Brestu, Belorusija, 22.-25.07.2010. godine i Svetsko juniorsko prvenstvo koje će se održati od 04. do 08.08.2010, u Račicama, Češka.

Povezana vest:  VESLANJE, SP 2013, Trijumf Marjanovića i Filipovića za sedmo mesto na svetu