Veslanje

Satovi za najuspešnije pojedince

 

veslanje1Kraj godine po pravilu je rezervisan za ocene sezone i dodeljivanje priznajna. Svečano je bilo u veslačkoj porodici. Održana je redovna godišnja Skupština Saveza na kojoj su jednoglasno usvojeni svi izveštaji za minule dve godine, kao i program rada u narednom periodu.

Posle radnog dela usledio je svečani u kome su čelnici Veslačkog saveza Srbije podsetili na najznačajnije uspehe u 2009. Godina na izmaku je jedna od najuspešnijih u istoriji srpskog veslanja, pregršt medalja osvojenih na najznačajnijim svetskim takmičenjima u svim kategorijama,od juniora, preko mlađih seniora do 23 godine i seniora, samo su nova potvrda da se u srpskom trofejnom sportu kvalitetno radi.

Za ostvarene rezultate, ali i doprinos radu Veslačkog saveza Srbije u proteklih godinu dana nagrađeni su veslači, treneri i zaposleni u Savezu. Od sportista nagrade su primili juniori Igor Lucić i Luka Đorđević, mlađi seniori Ivan Ostojić i Aleksandar Radović, seniori Miloš Tomić, Nenad Babović, Nemanja Nešić, Miloš Stanoejvić, Goran Jagar, Nikola Stojić, Marko Marjanović i Dušan Bogičević. Nagrađeni su treneri reprezentativnih ekipa koje su odvojile medalje na Svetskim i Evropskim prvenstvima: Aleksandar Ivković, Oleksandr Fedotov, Dejna Guslov i Nebojša Ilić, fizioterapeut Branko Todorović, kao i izvršni sekretar VSS Hristina Vlahović, za poseban doprinos radu Saveza u uslovima aktuelne finansijke krize. Svi nagrađeni su od VSS dobili po ručni sat.

Povezana vest:  KAJAK, Bronza za Bojana Zdelara na Prvenstvu Evrope za juniore i mlađe seniore

– U toku 2009. srpsko veslanje e zabeležilo dosta dobrih rezultata. Počev od seniora koji su osvajali medalje i an Svetskom i na Evropskom prvenstvu. Laki dvojac Tomić-Babović se okitio svetskom bronzom, a još četiri posade su ostvarile visok plasman u takozvanoj zoni olimpijske A norme. Na Evropskom prvenstvu osvojene su tri medalje, dvojac Stojić-Jagar je osvojio srebro, dublskul Marjanović-Bogičević bronzu, kao i četverac Tomić-Babović-Nešić-Stanojević. Ništa manje uspešni bili su naši takmičari na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine gde je dvojac Ostojić-Radović osvojio bronzanu medalju. Kad se tome dodaju sjajni rezultati juniorskog dvojca Lucić – Đorđević, koji je osvojio svetsko zlato, i dobra izdanja Miloša Vasića, koji je u finalu zbog grča u ruci ostao bez odličja, jasno je da smo na svim frontovima imali uspeha. Retko ko je mogao da poželi bolju, uspešniju godinu – istakao je selektor Nebojša Ilić.

Povezana vest:  PLIVANJE, Mirna Jukić objavila kraj karijere

Ilić je potom podsetio da je rezultate veslača pratio i dobar rad Saveza, pre svega na planu otvaranja novih veslačkih centara, iniciranje otvaranja novih klubova kako bi se širila baza i zadržalo visoko mesto u svetskom veslanju. Ilić je podsetio da je Veslački savez podneo kandidaturu za organizaciju Svetskog kupa 2012., a da će već sredinom januara u Beograd doći inspekcija Svetske veslačke federacije FISA od čije ocene će zavisiti da li će srpska prestonica u olimpijskoj godini ugostiti svetsku veslačku elitu.