Iva_Obradovic_nzVESLANJE

SP NOVI ZELAND 2010

Iva Obradović u finalu, dvojac bez kormilara u malom finalu

 

Skifistkinja veslačke reprezentacije Srbije, Iva Obradović plasirala se u finale Svetskog prvenstva na Novom Zelandu, osvojivši drugo mesto u današnjoj polufinalnoj trci. Nikola Stojić i Marko Marjanović su, u izuzetno neizvesnom polufinalu, zauzeli četvrto mesto i moraće da se zadovolje borbom za plasman od sedmog do dvanestog mesta.

Iva Obradović je, nakon nešto lošijeg starta, izbila na drugu poziciju, koju je bez ikakvih problema održala do kraja trke. Prvoplasirana je bila Šveđanka Frida Svenson (Frida Svensson), koja je deonicu od 2000 metara prešla za 7:46.91, Iva Obradović je trku završila u vremenu 7:51.51, dok je trećeplasirana bila Julia Levina iz Rusije (7:56.69).

Povezana vest:  VESLANJE, SVETSKI KUP, Srebrna medalja za srpski četverac

U finale ženskog skifa, iz prve polufinalne grupe, plasirale su Belruskinja Ekaterina Karsten (8:06.95), Mirka Knapkova, reprezentativka Češke (8:09.51), kao i Ema Tvig (Emma Twigg) sa Novog Zelanda (8:23.25).

Nikola_Stojic_i_Marko_Marjanovic_nz_1Nikola Stojić i Marko Marjanović su zauzeli četvrto mesto u polufinalu dvojaca bez kormilara i tako ostali na korak do ulaska u finale. Naš dvojac je nešto lošije startovao i na prvi 500 metara bio petoplasirani. Međutim, u nastavku trke, Nikola Stojić i Marko Marjanović su najpre prestigli posadu Španije, a zatim i posadu Francuske, čime su izbili na treću poziciju koja vodi u finale Svetskog prvenstva. Više od hiljadu metara naš najbrži dvojac je držao poziciju koja ga vodi u borbu za medalju. Međutim, u neverovatnom finišu, samo nekoliko desetina metara pred cilj, posada Francuske uspeva da prestigne našu ekipu i izbori se za ulazak u finale.

Povezana vest:  Predrag Peruničić na čelu Organizacionog odbora EP u veslanju – Beograd 2014.

– Uslovi za takmičenje na jezeru Karapiro su izuzetno teški, vremenske prilike se menjaju iz minuta u minut, tako da dve ekipe koje veslaju trku za trkom mogu imati potpuno različite uslove za veslanje. Što se tiče nastupa naših posada, osnovni zadatak, a to je da sve ekipe koje brane boje veslačke reprezentacije Srbije, u svakom trenutku daju svoj maksimum, je ispunjen. Iva Obradović je veoma dobro izveslala kako kvalifikacionu tako i polufinalnu trku. Odlično drugo mesto omogućiće joj dobru startnu poziciju u finalu. Što se tiče dvojca bez kormilara, Nikoli Stojiću i Marku Marjanoviću, takođe, ne mogu ništa da zamerim. Dali su svoj maksimum, veslali taktički dobro, ali je nedostajalo malo više snage, ali i sportske sreće, da se izdrži napad Francuza, koji su praktično u poslednjim metrima trke uspeli da obezbede ulazak u finale. Pred Ivom je imperativ što boljeg plasmana u finalu Svetskog prvensta, dok od Nikole i Marka očekujem borbu za sedmo mesto u malom finalu. – izjavio je, neposredno nakon završetka polufinalnih trka, Nebojša Ilić, selektor veslačke reprezentacije Srbije.

Povezana vest:  Veslanje u Andrićgradu

Šest najboljih skifistkinja na svetu, među kojima se, zasluženo, našla i naša Iva Obradović, finalna borba očekuje u subotu u 15:33 h, po lokalnom vremenu, dok je malo finale u disciplini dvojac bez kormilara, nekoliko časova ranije, u 12:05 h.