Aaron-Peirsol

PLIVANJE

Aron Pirsol završio karijeru

Petostruki olimpijski, desetostruki svetski šampion i aktuelni svetski rekorder na 100 m i 200 m u plivanju leđnim stilom, Amerikanac Aron Pirsol odlučio je da završi karijeru.

-Plivanje je dugo bila moja glavna preokupacija. Više od 20 godina svakodnevnih treninga i čitavu deceniju takmičenja učinilo je svoje i došlo je vreme da se posvetim nekom drugom poslu. U trenutku kada više nemam ni snage ni volje da se svakodnevno posvećujem stotpostotno treninzima najpoštenije je da kažem zbogom sportu koji mi je puno dao – rekao je, bez sumnje, najbolji leđaš u istoriji plivanja.

Povezana vest:  EVROPSKO PRVENSTVO U VAREZEU, Sve srpske posade za medalju

Od debija na Igrama u Sidneju 2000, Pirsol je osvojio sedam olimpijskih odličja, od čega pet zlatnih. Na svetskim šampionatima 12 puta se nalazio na pobedničkom postolju, od čega deset puta na najvišem. Ništa manje uspešan nije bio ni na svetskim prvenstvima u kratkim bazenima na kojima osvojio ukupno osam medalja, a od toga šest zlatnih.

Povezana vest:  VESLANJE, Srpski dubl skulovi u B finalima u Poznanju

Za razliku od Australijanca Jana Torpa koji je nedavno odlučio da se vrati u bazen u 29. godini, Pirsol je završio karijeru sa 27, iako je aktuelni svetski rekorder na 100 m leđno (51,94 sekunde)  i dvostruko dužoj deonici sa rezultatom 1:51,92 minuta.