Beograd će od 10. do 23. juna biti domaćin Evropskog prvenstva u vodenim spotovima po prvi put u istoriji, a takmičari će se u četiri discipline – plivanje, umetničko plivanje, skokovi u vodu i plivanje na otvorenim vodama – boriti za zlatna, srebrna i bronzana odličja koja će s ponosom nositi tradicionalne srpske motive.

Na prednjoj strani medalje prečnika 8 cm nalazi se zvanični znak Evropskog prvenstva u vodenim sportovima u Beogradu, ukrašen sa tri tačke u bojama srpske zastave izrađene tehnikom emajla. Logotip sadrži osam vijugavih linija koje predstavljaju niti srpskog veza, a formirajući oblik pravougaonika oživljavaju i sliku bazena – arenu vodenih sportova.

Povezana vest:  VESLANJE, Osam odličja na Jarunu

Ivica medalje je ukrašena tradicionalnim motivima koji odražavaju raznolikost i bogatstvo kulture svih krajeva Srbije, pa se tako na njoj nalaze ornament čuriljnjak iz Pirota, ornament krsta iz Prizrena, ornament romba iz Užica, ornament romba sa kukama sa Fruške gore i ornament rozete iz centralne Srbije. Svi motivi su pažljivo odabrani u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu i Etnografskim institutom SANU.

Na poleđini medalje, u sredini, nalazi se zvaničan logotip takmičenja sa talasima na obodu.

Povezana vest:  VESLANJE, Srpski veslači na Berkliju spremni za nastup u nacionalnom timu

Beograd će ovog leta takođe biti i domaćin i Evropskog prvenstva u vodenim sportovima za masters kategoriju, koje je na programu od 26. juna do 6. jula. Osim pomenutih disciplina, veterani će se za medalje takmičiti i u vaterpolu. Masters medalje su prečnika 6 cm, a od seniorskih se, osim po veličini, razlikuju i po natpisu na prednjoj strani, na kojoj će pisati naziv takmičenja na engleskom – European Aquatics Masters Championships Belgrade 2024.

Trake za medalje su izrađene žakard tehnikom tkanja kako bi približile tradicionalni vez modernom dobu. Tamno plava boja traka asocira na vodu i vodene sportove, dok je po obodu apliciran originalan vez sa ženskih jeleka srpske narodne nošnje. Kao i na medaljama, i na trakama se nalaze tri tačke u bojama srpske zastave i svih pet ornamenata.

Povezana vest:  PLIVANJE, U godini jubileja plivači bez bazena u Zrenjaninu

Za izradu medalja i traka bili su zaduženi domaći proizvođači, s ciljem da se podrži srpska industrija i time pruži doprinos razvoju lokalne ekonomije.

Sve informacije o predstojećem Evropskom prvenstvu u Beogradu mogu se naći i na zvaničnoj veb prezentaciji len.eu/belgrade2024/, kao i na zvaničnoj Instagram stranici takmičenja.