jan_torp

PLIVANJE

Jan Torp došao u Australiju posle visinskih priprema

 

Osvajač pet zlatnih olimpijskih medalja Jan Torp vratio se danas u svoju Australiju posle 10 dana visinskih priprema za povratak plivanju. Torp je po povratku iz Švajcarske rekao da „počinje da ponovo izgleda kao plivač“. Cilj ovog 28-godišnjaka je mesto u reprezentaciji Australije na Olimpijskim igrama u Londonu sledeće godine.

On je povratak najavio u februaru, a u Australiju je danas došao da bi se sastao sa trenerom Lijem Nudžentom pre povratka u Švajcarsku krajem nedelje.

Povezana vest:  KAJAK – KANU, EP 2011, BEOGRAD, Moldovan, Filipović i Zorić u finalu

-Zadovoljan sam pripremama i zadovoljan sam postignutim do sada, ali ima još mnogo da se radi – rekao je Torp.

Plivač s nadimkom „ljudski torpedo“ rekao je da će se koncentrisati na 100 i 200 metara slobodnim stilom i da se neće takmičiti na 400 metara, disciplini u kojoj je nekada bio svetski rekorder.

-Iskreno mislim da nemam vremena da uradim išta za 400 metara – rekao je Torp.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP MAĐARSKA, Plivači Srbije nisu ušli u polufinale na 100 m slobodno

Trka na 200 metara mogla bi da stavi pred duel sa Amerikancem Majklom Felpsom, koji je osvojio rekordnih osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Njih dvojica su se poslednji put sreli na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, kada je taj dvoboj nazvan „Trkom veka“. Torp je tada pobedio, a drugi je bio Holanđanin Piter van den Hogenband, a Felps treći. Situacija se od tada promenila, pošto je Amerikanac od tada postao neprikosnoveni najbolji plivač današnjice.

Povezana vest:  KAJAK, Vladimir Torubarov i Dejan Pajić osvojili još jedno srebro

Očekuje se da će se Torp vratiti takmičenju na mitingu Svetskog kupa u Singapuru, koji se održava u novembru. Prva trka u Australiji verovatno će mu biti decembarsko takmičenje države Kvinslend.

On se povukao 2006. godine, pošto je postavio 13 svetskih rekorda I osvojio 11 zlatnih medalja na svetskim prvenstvima. U Atini 2004. osvojio je zlatne medalje i na 200 i na 400 metara.