veslanje

VESLANJE

Održana Beogradska internacionalna regata – izvanredan nastup Zorice Mrđe i „Partizanovih“ juniora

 

Tokom proteklog vikenda, 21.-22.05.2011. godine, Beograd je bio grad veslanja. Gotovo četiri stotine posada iz Alžira, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Turske i naše zemlje takmičile su se na jubilarnoj desetoj Beogradskoj internacionalnoj regati – „Trofej Beograda 2011.“.

I dan regate

Trijumf Nikole Simovića i Vuka Matovića u dvojcu bez kormilara, u juniorskoj konkurenciji, sa izuzetno dobrih 7:18, 12, koji garantuje plasman na ovogodišnje Svetsko i Evropsko prvenstvo obeležio je subotnje takmičenja.

Povezana vest:  KAJAK, Larsenu zlato na hiljadu metara

II dan ragate

Najjači utisak drugog dana regate su pobeda Zorice Mrđe, kadetkinje „Čuruga“ u juniorskoj konkurenciji skifistkinja, kao i trijumf „Partizanovog“ juniorskog četverca bez korimara. Vuk Matović, Nikola Simović, Luka Pejanović i Nikola Krlović, su trku izveslali u vremenu 6:06,76 čime su ispunili normu za Evropsko i Svetsko prvenstvo.

-Završena je najveća Beogradska internacionalna regata – „Trofej Beograda“ u istoriji ovog takmičenja. Tokom dva dana regate održana je 98 kvalifikacionih i finalnih trka, u kojima je učestvovalo skoro četiri stotine posada iz šest zemalja. Prvi put na takmičenjima čiji smo domaćini, kvalifikacione trke, kao i trke finala A, B i C veslane su na razmacima od 5 minuta. Pri tome, pionirke i pioniri su se takmičili na 1000 metara, u odnosu na ostale posade koje su veslale na standardnoj regatnoj stazi od 2000 metara, što je bio dodatni izazov za organizatore. Međutim, satnica je u potpunosti ispoštovana, pri čemu nije upućena ni jedna jedina primedba na regularnost regate. Strane veslačice i veslači, kao i njihovi treneri su oduševljeni uslovima za treninge i takmičenja u Beogradu i najavili su svoj dolazak i sledeće godine – istakao je Nebojša Jevremović, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

Povezana vest:  KAJAK, Aleksandar Aleksić: Želim da se okušam na stazi

Seniorska veslačka reprezentacije Srbije nije učestvovala na Beogradskoj internacionalnoj regati zbog završnih priprema za nastup na I Regati Svetskog kupa, koja se održava sledećeg vikenda u Minhenu i koja je predstavljati najozbiljniju proveru forme i mesta naše zemlje na veslačkoj karti Evrope.