Michael_Phelps_sangajPLIVANJE, SP ŠANGAJ

Drugo zlato na SP u vodenim sportovima za Sijela, treće za Felpsa

Pretposlednjeg dana Svetskog prvenstva u vodenim sportovima u Šangaju do novih su zlatnih medalja u plivačkim takmičenjima došli Brazilac Cezar Sijelo i Amerikanac Majkel Felps.

Sijelo je trijumfirao na 50 metara slobodno, najbržoj plivačkoj disciplini, s vremenom 21.52, čime je odbranio naslov iz Rima pre dve godine i potvrdio dominaciju koju u toj disciplini drži još od Pekinga 2008. godine. Pobedio je u subotu Italijana Luku Dota (21.90) i Francuza Alaina Bernarda (21.92).

Vlasnik ranije izborenog zlata na 50 metara leptir stilom, koji u ponedeljak nije mogao zadržati emocije na postolju nakon što mu je dopušteno da pliva uprkos pozitivnom doping nalazu prilikom majskog testiranja, ovaj je put teškom mukom uspeo da zauzda suze na postolju, ali se ponovno emotivno slomio pred novinarima.

Povezana vest:  SINHRONO PLIVANJE, Rusija odbranila titulu iz Pekenga

-Želeo sam ovu pobedu prokleto mnogo. Olimpijski sam pobednik i dvostruki svetski šampion. Uistinu sam srećan zbog ovog rezultata. Došao sam ovde, uzeo dva zlata i četvrto mesto na sto metara. To je više nego što sam mogao i pomisliti pre dve nedelje – rekao je uplakani 24-godišnji šampion iz Brazila.

Svoje je pak treće zlato u Šangaju osvojio Majkl Felps na 100 metara leptir stilom. Pobedio je u subotu s rezultatom 50.71 ispred Poljaka Černijaka (51.15) i sunarodnika MekGila (51.26).

Povezana vest:  Brazil nauspešniji na SP, još pet svetskih rekorda

Amerikanac je ranije zlato osvojio na dvostruko dužoj deonici kao i u štafeti 4×200 metara slobodno. Ovo mu je bila jubilarna 25. zlatna medalja na Svetskim prvenstvima.

Četvrtu je medalju osvojila 16-godišnja američka tinejdžerka Misi Franklin, slavila je u trci na 200 metara leđno, dok je Holanđanka Inge Deker na 50 leptir iznenađujuće pobedila Šveđanku Terese Alshamar.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP 2011, POLJSKA, Silađi izborio finale u trci na 50 metara prsno

Rebeka Adlington uzela je zlato na 800 metara. Adlington je sve vreme sjajno pratila ritam Dankinje Lote Fris, koja je na kraju osvojila srebrnu medalju, a zatim u poslednjih 50 metara pojačala i stigla prva do cilja, dok je bronzana pripala Amerikanki Kejt Cigler.

Američka ženska štafeta (Kaulin, Soni, Volmer i Franklin) trijumfirala na 4×100 metara mešovito. Ruskinje su podbacile i ostale su bez medalje, do srebra je stigla Kina, a bronzana medalja pripala je Australijankama.