nikola simovic

VESLANJE

SVETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U ITONU (3-7. AVGUST)

S četiri posade na planetrani šampionat

 

U Itonu (Velika Britanija) u sredu, 3. avgusta 2011, počinje Svetsko juniorsko veslačko prvenstvo koje će trajati do nedelje, 7. avgusta, i na kojem će se za medalje u sedam disciplina u muškoj i ženskoj konkurenciji boriti 48 zemalja sa ukupno 199 posada i 578 takmičara. Srbiju će predstavljati četiri posade – četverac sa kormilarom Dušan Veljković, Luka Pejanović, Nikola Krlović, Ignjat Đorđević (kormilar Mateja Jošić), četverac bez kormilara Filip Lazić, Aleksandar Marinkovski, Luka Miladinović, Luka Lekić, četverac skul Nikola Selaković, Bojan Došljak, Miljan Milošević, Andrija Šljukić i dvojac bez kormilara Nikola Simović, Vuk Matović. Naša ekspedicija, u kojoj su pored takmičara i trojica trenera Aleksandar Ivković, Dušan Kovačević i Ivan Brajtigam, u utorak su otputovali za Veliku Britaniju.

Žreb grupa i startnih brojeva je prvog dana takmičenja u 10 časova, a trke počinju od 17 č. Od naših posada u sredu će na stazu izaći četverac bez kormilara Filip Lazić, Aleksandar Marinkovski, Luka Miladinović, Luka Lekić i četverac skul Nikola Selaković, Bojan Došljak, Miljan Milošević, Andrija Šljukić. U disciplini četverac bez kormilara prijavljeno je 17 posada (pored Srbije i Australija, Belorusija, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Danska, Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Grčka, Italija, Poljska, Rumunija, Južnoafrička Republika i SAD). Repesaži su na programu u četvrtak, 4. avgusta, polufinala u petak, 5. avgusta, a finale i B finale i C finale u subotu, 6. avgusta.

Povezana vest:  VESLANJE, EP 2013, ŠPANIJA, Pobede Miloša Stanojevića i Ive Obradović u repesažima

U disciplini četverac skul prijavljena je 16 posada. Repesaži su u četvrtak, 4. avgusta, polufinala u petak, 5. avgusta, a finale i B finale i C finale u subotu, 6. avgusta. Nikola Selaković, Bojan Došljak, Miljan Milošević, Andrija Šljukić će se za plasman u polufinale boriti sa posadama Australije, Kanade, Hrvatske, Danske, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Letonije, Holandije, Novog Zelanda, Poljske, Rumunije, Rusije i SAD.

Naš dvojac bez kormilara i četverac sa kormilarom na stazu izlaze u četvrtak, kada su na programu kvalifikacije u ovim disciplinama. Nikola Simović, Vuk Matović, koji su sredinom juna u Poljskoj postali juniorski viceprvaci, i u Itonu važe za jedne od najvećih favorita za medalju. U njhovoj disciplini prijavljeno je 19 posada. Pored našeg dvojca u kvalifikacijama startovaće i posade Rumunije (evropski prvaci iz Poljske), Azerbejdžana, Brazila, Bugarske, Kine, Španije, Estonije, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Grčke, Mađarske, Litvanije, Južnoafričke Republike, Slovenije i SAD. Četvrtfinale u ovoj disciplini na programu je u petak, polufinale u subotu, a finale, B, C i D finale u nedelju.

Povezana vest:  DVE STOTINE PLIVAČA U KAMPU PSS

– Gotovo od poslednjeg takmičarskog dana na Evropskom prvenstvu u Poljskoj počeli smo pripreme za Iton. Vredno smo trenirali i mislim da smo dostigli vrhunac forme. Ostaje nam da na samom takmičenju damo svom maksimum i da pokušamo da odemo stepenik više u odnosnu na Krušvicu. Mislim da će nam Rumuni, kao što je to bio slučaj u Poljskoj, biti najveći konkurenti. Ostali su nam veliki dužnici i pokušaćemo da im se osvetimo za finale na Evropskom prvenstvu. Pored njih i nas mislim da će za medalju konkurisati čamci Nemačke i Grčke, ali nije isključeno da zablista i neka posada koja u ovom trenutku ne važi za favorita – kazao je Nikola Simović pre početak šampionata u Itonu.

U disciplini četverac sa kormilarom prijavljeno je svega devet posada. Pored Dušana Veljkovića, Luke Pejanovića, Nikole Krlovića, Ignjata Đorđevića (kormilar Mateja Jošić) za plasman u finale boriće se Australije, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Novog Zelanda, Ukrajine i SAD. Repesaž je na programu u petak, a Finale i B finale u subotu.

Povezana vest:  KAJAK, Dragosavljević u polufinalu K1M-200

– Sudeći prema rejtingu i rezultatima logično je da najviše očekujemo od dvojca bez kormilara. Tempirali smo formu za ovo takmičenje a Simović i Matović, čini mi se, da nikada nisu veslali brže i bolje nego sada. Najveće konkurente imaće u posadama evropskih prvaka Rumunije, Nemačke, koja ih je pobedila na regati u Minhenu, kao i Grčke, koja je u ovoj disciplini uvek imala fenomenalne takmičare koji su osvajali i najsjajnije medalje na velikim takmičenjima. Od četverca sa kromilarom, koji je bio peti u Poljskoj, i četverca bez kormilara, četvrtog u Krušvici, očekujemo pre svega da u taktičkom i tehničkom smislu izvesalju dobre trke. U tom slučaju mislim da će plasman u finale biti nadohvat ruke. Pored dvojca, četverac skul je u ovom trenutku naša najkvalitetnija posada. Bio je osmi u Poljskoj ali je je pokazao izuzetan kvalitet pošto se radi o mladoj posadi. Naime, čak trojica veslača iz ove posade tek dogodine postaju juniori. Zbog toga u ovom momentu i plasman u B finale bi predstavljao veliki uspeh – istakao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.