Cetverac bez kormilara za lake veslace, Milos Tomic, Nenad Babovic, Milos Stanojevic i Nemanja Nesic

VESLANJE, SVETSKO PRVENSTVO NA BLEDU (28. AVGUST – 4. SEPTEMBAR)

Laki četverac i dvojac bez kormilara na korak od Londona

 

u utorak, 30. avgusta, trećeg dana Svetskog veslačkog prvenstva na Bledu (Slovenija) nastupile su tri srpske posade, a briljantne rezultate zabeležili su četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić i dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović koji su se drugim mestima u repesažima plasirali među 12 najboljih svetskih posada i tako napravili ogroman korak ka Olimpijskim igrama u Londonu dogodine na koje ide po 11 prvih čamaca.

U neizvesnoj i uzbudljivoj trci u kojoj je na kraju razlika između prvog i četvrtog iznosila nešto manje od dve sekunde, naš laki četverac je od početka do kraja držao drugo mesto i na kraju s vremenom 5:57.39 izvadio kartu za polufinale što je pošlo za rukom i prvoplasiranoj Južnoafričkoj Republici (5:56.08). Treće, četvrto i peto mesto osvojili su čamci Kanade (5:56.08), Kine (5:58.20) i Austrije (6:15.07) pa će veslati u „utešnom“ polufinalu. Iz prve grupe repesaža ove discipline u polufinale su se plasirale Poljska (5:54.91) i Nemačka (5:55.11), iz druge Švajcarska (5:52.71) i Francuska (5:43.52) a iz treće Australija (5:54.34) i Češka (5:59.71). Direktno iz kvalifikacija mesto u polufinale, koje je na programu u četvrtak od 11,43 časova, obezbedile su Danska, Velika Britanija, Kina i Italija.

– Laki četverac je opravdao ulogu favorita i plasirao se u polufinale iako je imao neviđeni kiks u poslednjih 50 metara. Niame, jednom od naših veslača je zapelo veslo budući da su uslovi na stazi bili loši i to je gotovo zaustavilo čamac. Ipak, brzo su se pribrali i nadljudskim naporima su uspeli da se isčupaju iz neugodne situacije i za kroz cilj prođu za dlaku ispred Kanađana. Čestitam im na tome i na samom plasmanu među 12 najboljih – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Povezana vest:  VESLANJE, Đerić: Sa malim poboljšanjem teški četverac može do svetskog odličja

Nikola Stojić i Jovan Popović su načinili svojevrsni podvig imajući u vidu da su upareni samo dve i po nedelje uoči početka šampionata. Iako zajedno nisu veslali punih pet godina u repesažu discipline dvojac bez kormilara odveslali su trku za pamćenje i tako došli do najboljih 12 svetskih selekcija. U četvrtoj grupi „popravnog“ prošli su kroz cilj kao drugi s vremenom 6:35.65. Ispred našeg čamca jedino je bila Mađarska (6:33.80). Treće, četvrto i peto mesto koje je bilo dovoljno za „utešno“ polufinale zauzele su Južnoafrička Republika (6:38.90), Kuba (6:40.71) i Rumunija (6:45.10). Naš dvojac nije najbolje startovao. Posle 500 metara bio je tek četvrti, ali je nakon 1000 metara izbio na drugo mesto. U poslednju četvrtu trke ušao je kao prvoplasirani, ali je u poseldnjih 300 metara čelo prepustio Mađarima. Iz prve grupe repesaža ove discipline u polufinale su se plasirale Holandija (6:33.25) i SAD (6:33.98), iz druge Grčka (6:31.03) i Francuska (6:32.44) a iz treće Nemačka (6:28.53) i Australija (6:29.76). Direktno iz kvalifikacija mesto u polufinale, koje je na programu u petak od 10,53 časova, Italija, Kanada, Velika Britanija i Novi Zeland.

– Dvojac bez kormilara je prijatno iznenadio sve. Izvadio je „vizu“ za polufinale u trci gde su apsolutni favoriti bile Mađarska i Južnoafrička Republika. U jednom trenutku Stojić i Popović su čak i vodili ali na kraju nisu uspeli da trijumfuju ali uprkos tome ostvarili su odličan rezultat i za sada pokazali da smo napravili pravi potez kada smo ih uparili – ocenio je nastup dvojca Ilić.

Povezana vest:  VESLANJE, Jagar i Vasić najbrži u dvojicu, Stojić najbolji skifista na današnjem testiranju

Dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević nije uspeo da se plasira u polufinale pošto je u četvrtoj grupi repesaža zauzeo četvrto mesto s vremenom 6:34.32 pa će se boriti za plasman od 13. do 22. mesta. Naša posada je odlično stratovala, do 500-tog metra bila je na drugom mestu, ali ih je prvo pretekla Australija koja je na kraju ubedljivo trijumfovala (6:15.11), a u poslednjih 200 metara i Kina (6:32.85), koja je osvojila treće mesto. Pored Australije među 12 najboljih plasirala se i Litvanija koja je kroz cilj prošla kao druga (6:19.41). Poslednje mesto zauzeo je čamac Južne Koreje (6:37.84), koji će poput naše i kineske posade veslati u „utešnom“ polufinalu (sreda, 15,24 časova). Iz prve grupe repesaža u polufinale su se plasirale Norveška (6:12.51) i Češka (6:15.81), iz druge Argentina (6:19.28) i Estonija (6:21.67), a iz treće Francuska (6:14.16) i Kanada (6:17.53). U ovoj disciplini direktno među 12 iz kvalifikacija probile su se Slovenija, Nemačka, Velika Britanija i Novi Zeland.

– Kao i u kvalifikacijama dubl skul je ponovo izveslao jednu lošu trku i nije uspeo da se domogne polufinala. Zaista ne znam šta se desilo sa Marjanovićem i Bogićevićem. Pet dana uoči prvenstva su bili na visokom nivou a ovde su naglo pali. Da li je reč o umoru jednog od nih ili nečem drugom pokazaće naknadna analiza – nije bio zadovoljan nastupom dubl skula Ilić.

Povezana vest:  VESLANJE, SP 2013, Marjanović i Filipović u repesažu

Pored našeg muškog dubl skula, koji će se boriti za plasman od 13. do 22. mesta, u sredu na stazu izlazi i četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar koji će od 10,22 časova pokušati da kroz repesaž dođe do plasmana u polufinale ove discipline. Naši su u trećoj grupi „popravnog“ (druga staza) gde će im protivnici za jedno od dva mesta koja vode u polufinale biti posade Južnoafričke Republike, Australije, Španije i Hrvatske. Vasić, Đerić, Vuković i Jagar su u kvalifikacijama s vremenom 5:55.33 zauzeli treće mesto u prvoj grupi, što je drugi rezultat od protivnika u repesažu. Najbolja u kvalifikacijama je bila Australija druga u drugoj grupi (5:51.39). Južnoafrička Republika je bila peta u trećoj grupi (6:00.16), Hrvatska šesta u drugoj grupi (6:05.22), a Španija četvrta u četvrtoj grupi (6:02.35).

– Iskreno se nadamo da će se i teški četverac plasirati u polufinale čime bi se zaokružio odličan nastup naših posada u prvom delu šampionata. Očekuje ga težak zadatak a najveći konkurenti za prva dva mesta biće im Australija i Južnoafrička Republika – smatra Ilić.

U svim muškim disciplinama u kojima imamo predstavnike prvih 11 će se plasirati na olimpijske igre dogodine, dok će se u ženskom dubl skulu podeliti osam „viza“ za London.