zenski dubl skul_plovdiv

VESLANJE

EVROPSKO PRVENSTVO U PLOVDIVU (16-18. SEPTEMBAR)

Po dva srebra i bronze u Plovdivu

Srbija je napravila odličan rezultat na Evropskom veslačkom prvenstvu koje je juče zvaršeno u Plovdivu (Bugarska). Naša reprezentacija je na poslednjem velikom takmičenju u ovoj godini osvojila četiri medalje i tako stavila tačku na odličnu sezonu u kojoj su izborene dve olimpijske „vize“ i osvojena po jedna medalja na Juniorskom evropskom u Poljskoj (srebro za dvojac bez kormilara) i na Svetskom prvenstvu za veslače do 23 godine u Amsterdamu (zlato za četverac sa kormilarom uz svetski rekord), te 11 medalja na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu. Viceprvaci Evrope postali dubl skulovi Iva Obradović, Ivana Filipović i Marko Marjanović, Dušan Bogićević, dok su bronze osvojili dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović i četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić.

– Možemo da budemo prezadovoljni nastupom naših veslača u Plovdivu koji su na briljantan način zatvorili ovu sezonu. Osvojili smo čak četiri medalje i tako i premašili plan a svim reprezentativcima iskreno čestitam na tome. Ostaje žal što teški četverac nije uspeo da se domogne postolja iako je bio jedan od favorita za to. Bolest Miljana Vukovića je potpuno poremetila planove pred finale a sa jednim nedovoljno spremnim veslačem naš teški četverac nije mogao da se nosi sa konkurencijom. Sve u svemu ovo je veliki uspeh na kraju sezone koja je za srpsko veslanje bila više nego odlična. Na svim velikim takmičenjima mlađih kategorija smo osvojili po medalju, bili odlični na Balkanijadi, izvadili smo dve „vize“ za London i na kraju osvojili čak četiri evropska odličja. Ono što je mnogo bitnije od medalja jeste to da su naši veslači u Plovdivu pokazali uspon forme i rezultata u odnosu na Bled i da sve posade imaju još prostora za napredak – bio je presećrać selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Povezana vest:  Silađiju bronza na 50 metara prsno

Prvu medalju u Plovdivu doneo nam je dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović koji je u finalu ove discipline s vremenom 6:43.97 prošao kroz cilj kao treći iza posada Grčke (6:31.63) i Italije (6:34.26). Četvrto, peto i šesto mesto pripali su čamcima Poljske (6:45.33), Belorusije (6:46.36) i Rumunije (6:47.90).

Kao što je bio slučaj u polufinalu naš dvojac je loše stratovao. Posle prvih 500 metara je bio poslednji ali je onda pojačao gas i snažnim zaveslaijma počeo da krči put ka postolju. Nakon 1.000 metara popeo se na petu poziciju, a u poslednju četvrtinu trke ušao je kao četvrti. I u odlučujućih 500 metara bio je na visini zadatka uspevši da do kraja izbije na treće mesto i osvoji bronzu koja posebno dobija na težini ako se zna da su Stojić i Popović upareni dve nedelje pred početak Svetskog prvenstva na Bledu. Pokazalo da je stručni štab reprezentacije pogodio pravo u metu kada je odlučio da napravi ovu kombinaciju u dvojcu. Stojić i Popović, iako pre Bleda nisu zajedno veslali gotovo pet godina, pokazali su se kao dobitna kombinacija pošto su u finišu sezone, nakon vađenja olimpijske „vize“ na Bledu, uspeli da se okite i evropskom medaljom i tako nadmaše sva očekivanja.

U Plovdivu je zablistala još jedna praktično tek rođena posada. Ženski dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović, koji je poput dvojca bez kormilara, formiran pred planetrani šampionat na Bledu, postao je evropski viceprvak pošto je u finalu ove discipline s vremenom 7:08.27 prošao kroz cilj kao drugi tip posle posade Ukrajine koja je postala prvak (7:06.17). Bronzu je osvojila Češka (7:11.31), a sledile su Italija, (7:17.11), Danska (7:17.76) i Belorusija (7:20.73). Naš dubl skul je posle 500 metara u finalnoj trci bio na četvrtom mestu. Ipak, već na polovini trke došao je do druge pozicije koju je superiorno sačuvao do kraja. Ukrajinke su od početka vodile a jedini takmac su imale u našem čamcu koji je i pored ogormnog napora nije uspeo da ih stigne. Bez obzira na to i srebrom u Plovdivu Obradovićeva i Filipovićeva su ostvarile izvanredan rezultat i pokazle da će naredne godine na olimpijskoj regati u Švajcarskoj biti među glavnim favoritima za olimpijsku vizu koja im je za dlaku izmakla na Bledu.

Povezana vest:  PLIVANJE, Jefimova učestvuje na OI, Fina odbacila optužbe za doping

Poput ženskog i muški dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević je briljirao u Plovdivu. U finalu ove discipline naša posada je s vremenom 6:24.90 prošla kroz cilj kao druga iza čamca Litvanije (6:23.09). Bronzu je osvojila Rusija (6:25.87), dok su četvrto, peto i šesto mesto pripali posadama Ukrajine (6:30.78), Velike Britanije (6:41.96) i Italije (6:42.62). Finale je bilo kao iz snova za našu posadu. Sve do poslednjih 500 metara bila je na četvrtom mestu ali je u finišu bila furiozna uspevši da pretekne posade Rusije i Ukrajine i da napravi fenomenalan rezultat. I ova posada je relativno mlada pošto je vaterno krštenje na međunarodnoj sceni imala na Svetskom kupu u Lucernu.

– Čekali smo svojih pet minuta u toku ove sezone i konačno ih dočekali u Plovdivu. Presrećan sam srebrnim odličjem. Finalnu trku smo od početka do kraja izevslali kako smo se i dogovorili sa stručnim štabom. Držali smo korak sa ostalim ekipama do poslednjih 750 metara kada smo dodali gas i prestizali jednu po jednu posadu. Ipak, bolje od Litvanaca u ovom trenutku nismo mogli. Bez obzira na to smatram da je srebro odličan rezultat koji će nam biti veliki podstrek za narednu sezonu – istakao je Marko Marjanović.

Povezana vest:  SKOKOVI U VODU, Stjepanović i Ivezić na EP u Budimpešti

Poslednju medalju u Plovdivu za Srbiju je osvojio četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić koji je s vremenom 6:08.77 prošao kroz cilj kao treći, iza posada Italije (6:02.68) i Češke (6:05.63). Četvrto, peto i šesto mesto zauzele su Španija (6:13.23), Rusija (6:17.86) i Mađarska (6:22.52). Naš laki četverac je od početka trke bio na trećem mestu i tu pozciji je čuvao do kraja.

– Iako smo osvojili bronzu nisam zadovoljan nastupom moje posade u Plovdivu. Želeli smo da se osvetimo Italijanima i Česima za Bled gde smo ostali prvi ispod crte za olimpijsku „vizu“. Ipak, takav za nas razočaravajući rasplet na Bledu izgleda da je ostavio posledice i na Evropskom prvenstvu. Otežavajuća okolnost nam je bila i to što sam ja dva dana bio bolestan tako da smo tek od repesaža mogli da veslamo u najjačem ritmu. Pokušali smo na sve načine da osvojimo prvo mesto, ali su Italijani i Česi još jednom pokazali da su u ovom trenutku bolje posade od nas. Ipak, nadam se da ćemo u sezonama koje slede biti sve bolji i bolji – kazao je Miloš Tomić.

Četverac bez kromilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković šampionat Starog kontinenta nije uspeo da se okiti medaljom pošto je finale s vremenom 6:15.17 završio na šestom mestu. U ovoj disciplini superiorno je trijumfovala Grčka (5:58.12), druga je bila Belorusija (6:01.45), treća Italija (6:06.10), četvrta Španija (6:08.92), a peta Slovenija (6:12.14).Novoformirana posada četverac skul Jovan Jovanović, Aleksandar Filipović, Nenad Beđik, Predrag Lackov debi na velikom takmičenju završila je osmom mestu. Naš čamac je s vremenom 6:15.77 bio drugi u B finalu u kojem je trijumfovala posada Slovenije (6:07.67).