caba_siladji_plivanje

PLIVANJE
EP 2011, POLJSKA
 
Srpska štafeta u finalu
 
Na Evropskom prvenstvu koje se održava od 8. do 11. decembra u Poljskoj, srpska štafeta 4×50 mešovito u sastavu Petrović, Silađi, Siljevski i Stjepanović u jutrošnjim kvalifikacijama kao deveta izborila je finale sa rezultatom 1:36,75. Pored sjajne štafete srpski plivači izborili su još dva polufinala, najpre Silađi Čaba u disciplini 100 metara prsno sa vremenom 59,97 i jedina predstavnica dama, Miroslava Najdanovski u disciplini 100 metara slobodno u vremenu 54,50.
Sjajan start srpskih plivača prvog dana Evropskog prvenstva u Poljskoj. Srpska štafeta postigla je najveći uspeh u istoriji srpskog plivanja i po prvi put se domogla evropskog finala u jedinoj ekipnoj plivačkoj disciplini, kada su u pitanju štafete, i time dokazala da posle dugo godina sistemskog rada, Plivački savez Srbije poseduje konačno i ekipni kvalitet. Da uspeh bude još značajniji, radi se o mešovitoj štafeti, gde su zastupljene sve četiri tehnike plivanja, što samo govori o raznovrsnosti kvaliteta koju poseduje ova reprezentacija. Srpskoj štafeti u veoma neizvesnim i teškim kvalifikacionim grupama, za jednu stotinku izmaklo je osmo mesto, ali su zato iza sebe ostavili velike evropske plivačke sile, kao što su domaćin Poljska, Francuska, Hrvatska, Češka, Švedska, Belorusija, Danska, Grčka i još mnoge druge.
Pored ovog velikog uspeha, srpski plivači izborili su još dva polufinala u individualnim nastupima. Silađi Čaba je posle dugo vremena uspeo da spusti granicu svog rezultata ispod jednog minuta, 59,97 što je bilo dovoljno za 18. mesto i ulazak u polufinale. Jedina srpska plivačica na ovom prvenstvu, Miroslava Najdanovski odlično je otplivala kvalifikacionu trku u disciplini 100 metara slobodno i u vremenu 54,50 i identičnim mestom kao i Silađi, izborila polufinale.
Prvog dana prvenstva nastupili su još i Radovan Siljevski u disciplini 50 metara slobodno, koji je sa rezultatom 22,50 podelio 32. mesto. Naši najmlađi plivači 19-ogodišnji Stefan Šorak i 18-ogodišnji Velimir Stjepanović, nastupili su u disciplini 400 metara slobodno. Šorak je zauzeo 17. mesto u vremenu 3:45,88, dok je mlađi Stjepanović stigao na cilj 23. sa rezultatom 3:47,38.
Sutra je na programu drugi dan Evropskog prvenstva, a od naših plivača nastupiće Petar Petrović u disciplini 50 metara leđno i Radovan Siljevski i Velimir Stjepanović na 100 metara slobodno.

Povezana vest:  VESLANJE, Vasić i Beđik u finalu EP