iva_obradovic2012
VESLANJE
Zlato za Ivu Obradović u skifu, bronza za laki četverac na Internacionalnoj regati u Italiji

Srbija je na Veliku subotu, 14. aprila 2012, osvojila dve medalje na Internacionalnoj regati u Pijedaluku (Italija). Najsjajnijiom odličjem okitila se Iva Obradović koja je u finalu skifa 7:36.94 ubedljivo osvojila prvo mesto, sa gotovo šest sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranu. U istoj trci druga naša takmičarka Ivana Filipović osvojila je visoko četvrto mesto s vremenom 7:46.18. U ovoj disciplini medalje su osvojili i čamci Litvanije (7:42.03) i Švedske (7:45.34). Dan ranije Iva Obradović je s vremenom 8:19,01 ubedljivo trijumfovala u prvoj kvalifikacionoj grupi ispred čamaca Republike Irske, Zimbavbea, Litvanije2 i Norveške, dok je Ivana Filipović s vremenom 8:17,52 osvojila prvo mesto u drugoj kvalifikacionoj grupi ispred čamaca Švedske, Litvanije, Italije2 i Španije.
U finalu discipline četverac bez kormilara za lake veslače naša posada u sastavu Nenad Babović, Miloš Tomić, Nemanja Nešić, Miloš Stanojević s vremenom 6:07.22 prošla je kroz cilj kao treća iza čamaca Južnoafričke Republike (6:01,30) i Francuske (6:02.42). Naš laki četverac se bronzane medalje dokopao u poslednjih 500 metara trke kada je sa trećeg mesta istisnuo Špance. Inače, Nenad Babović, Miloš Tomić, Nemanja Nešić i Miloš Stanojević su prvog dana prestižne regate u Italiji, u petak 13. aprila, sa vremenom 6:19,29 osvojili prvo mesto u drugoj kvalifikacionoj grupi ispred posada Porugalije, Španije i Argentine.
Za razliku od lakog četverca i ženskih skifova koji će se tek boriti za Olimpijske igre u Londonu, naša dva čamca sa već izvađenim olimpijskim „vizama“ u Pijedoluku nisu u petak uspeli da se plasiraju u finale svojih disciplina. I dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Radoje Đerić i četverac bez kormilara Jovan Popović, Nenad Beđik, Miljan Vuković, Goran Jagar bili su prvi ispod crte za finale. Nikola Stojić i Radoje Đerić su s vremenom 6:54,35 osvojili četvrto mesto u drugoj kvalifikacionij grupi iza posada Južnoafirčke Republike, Španije2 i Češke2. Teški četverac je s vremenom 6:13,69 prošao kao četvrti kroz cilj u prvoj kvalifikacionoj grupi iz koje su se u finale plasirale posade Francuske2, Italije2 i Češke.

Povezana vest:  VESLANJE, Poslednja zvanična provera za Rio

cetverac_bez_kormilara_za_lake_veslace_2012
– Iva je zabeležila izvanredan rezultat. Trijumfovala je u finalu sa više od pet sekundi prednosti u odnosu na Litvanku Vistartaite i zaista je pokazala da je u ovom trenutku u vrhunskoj formi. Iako nije stigla do medalje odličan rezultat „upisala“ je i Ivana Filipović koja je u mrtvoj trci sa Šveđankom Svenson, svetskom prvakinjom iz 2010. i četvrtom skifašicom sa prošlogodišnjeg planetarnog šampionata na Bledu, izgubila bronzu. I laki četverac je ispunio sva očekivanja. U jednoj neizvesnoj trci osvojio je bronzu iako je dan uoči početka regate imao problema sa kilogramima. Zadovoljan sam i nastupom teškog četverca. Iako nisu ušli u finale dokazali su kvalitet, pogotovo ako se zna da su momci u ovom sastavu prvi put seli u čamac. Od svih naših posada koje su nastupile prva dva dana jedino je podbacio dvojac bez kormilara Stojić, Đerić koji je po rezultatima na pripremam i testovima trebalo ovde da bude među prva dva a nije uspeo ni da se plasira u finale – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Povezana vest:  KAJAK, Bronza i za Nikolinu Moldovan