bedjik,_stojic,_minhen_2012

VESLANJE

TREĆI SVETSKI KUP (15-17. JUN 2012)

Veliki uzlet srpskih veslačkih olimpijskih posada u Minhenu

Srpske veslačke olimpijske posade bile su odlilčne drugog dana Trećeg veslačkog svetskog kupa u Minhenu, ujedno i poslednjeg ove sezone. Uvertiru za briljantan dan u Nemačkoj napravio je dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Nenad Beđik, koji je u prvoj grupi repesaža s vremenom 6:51.13 zauzeo drugo mesto i tako se, zajedno sa prvoplasiranom Australijom1 (6:45.07), plasirao u finale (nedelja, 17. jun, 10,45 č). Treće, četvrto i peto mesto osvojile su posade Velike Britanije2 (6:54.36), Nemačke (6:56.08) i Rumunije (6:56.56) pa će u nedelju veslati u B finalu.

Stojić i Beđik su posle 500 metara repesaža bili na petom mestu, ali su u narednoj četvrtini trke uspeli da se probiju do druge pozicije koju su bez većih problema odbranili do kraja. Pored Srbije i Australije 1 u borbi za medelje učestvovaće i Francuska, Novi Zeland 1 (pobednici prve i druge grupe kvalifikacije), Italija i Španija (dve prvoplasirane u drugoj grupi repesaža).

Povezana vest:  Felps najavio povratak u bazen

Nakon dvojica bez kormilara do finala je stigao i srpski četverac bez kormilara u sastavu Miloš Vasić, Goran Jagar, Miljan Vuković, Radoje Đerić. Naš teški četverac je u drugoj trci polufinala ove discipline s vremenom 6:07.71 osvojio drugo mesto i tako se zajedno sa prvoplasiranom Češkom1 (6:07.34) i trećeplasiranom Rumunijom (6:09.04) plasirao među šest najboljih u Minhenu. U B finale iz ove grupe polufinala otišle su posade Italije (6:11.51), Nemačke1 (6:14.71) i Poljske (6:21.0).

Naš čamac je od početka trke zauzeo mesto koje je vodilo u finale. Posle prvih 500 metera bio je treći, nakon 1.000 drugi da bi u poslednju četvrtinu trke ušao kao vodeći. Posle velike borbe prepustio je prvo mesto čamcu Češke koji je u cilj ušao sa svega 37 stotinki prednosti u odnosu na srpski četverac. U nedeljnom finalu (11,21 č) pored Srbije, Češke i Rumunije za jednu od medalja boriće se i tri prvoplasirane posade iz prvog polufinala – Australija, Velika britanija i Belorusija.

Povezana vest:  VESLANJE, Reprezentacija Srbije se vratila sa crnogorskog primorja, Stojić i Beđik trenutno prednjače na vodi

– Dva čamca koja će nas predstavljati na Olimpijskim igrama u Londonu u dosadašnjem toku Svetskog kupa u Minhenu su pokazala ogroman napredak u odnosu na prethodni period, a to se posebno odnosi na teški četverac. I četverac bez kormilara i dvojac bez kormilara plasmanom u finale su već ostvarili veliki uspeh ali mnogo bitnije od toga jeste da su zauzeli odličnu poziciju u odnosu na svetsku konkurenciju pred Igre u Londonu. U sutrašnjem finalu pre svega očekujem da pruže svoj trenutni maksimum. Ovi čamci su, podsetiću, na Svetskom kupu u Beogradu veslali u drugim kombinacijama – kazao je selektor vesačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Naposletku je na stazu izašla Iva Obradović. U prvoj trci polufinala ženskog skifa naša najbolja veslačica je s vremenom 8:10.31 osvojila četvrto mesto i tako nije uspela da se plasirala u finale (nedelja, 13,06 č). Prvo, drugo i treće mesto koja su vodila u finale pripala su čamcima Belorusije (7:59.28), Danske (8:01.68) i Litvanije (8:03.58), dok će zajedno sa Ivom Obradović u B finale (nedelja, 9,40 č) Nemačka1 (8:12.87) i Nemačka2 (8:22.41). Pored dva čamca Nemačke protivnici Ivi Obradović u nedeljnom B finalu biće i posade Norveške, Italije i Holandije, koje su zauzele četvrto, peto i šesto mesto u drugom polufinalu.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP U MALIM BAZENIMA, Silađi, Lenđer i Najdanovski u polufinalu

– Iva Obradović je i u Minhenu ponovila slabosti sa regate u Lucernu koje su je koštale plasmana na Olimpijske igre. Jednostavno nije ih prevazišla a kao što je bio slučaj u finalu Lucerna i ovde u Minhenu, doduše u polufinalu, neshvatljivo je podbacila – istakao je Ilić.

Inače, Svetski kup u Minhenu poslednja je velika provera pred Olimpijske igre u Londonu na kojima će Srbiju predstavljati dve posade, obe u muškoj konkurenciji, dvojac bez kormilara i četverac bez kormilara.