Poznanj će od 17. do 19. juna 2016. biti domaćin poslednjeg, trećeg, ovogodišnjeg Svetskog kupa koji će okuputi 584 veslača i veslačica iz 48 zemalja. Boje Srbije na ovom takmičenju braniće dva olimpijska čamca – dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik i dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić kojima će regata u Poznanju, kao uostalom i svim ostalim posadama, biti generalna proba za 31. letnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru početkom avgusta. Naši čamci su protekle dve nedelje proveli na pripremama u Jajcu iz kojeg su u utorak, 14. juna, preko Beograda otputovali u Poljsku. U Poznanju će se za odličja boriti 17 dvojaca od toga osam koji će se ogledati i u Riju. Pored srpskog čamca na regatnoj stazi na jezeru Malta, u samom centru grada, od učesnika olimpijske regate naći će se i posade Novog Zelanda, Velike Britanije, Italije, Australije, Rumunije, Češke i Mađarske.

Povezana vest:  VESLANJE, Kompletiran tim u Turskoj, „crnogorska" grupa u četvrtak u Titvu i Vrmcu

– Svetski kup u Poznanju nam je poslednja zvanična provera za Olimpijske igre. Odlično smo odradili ciklus priprema nakon Evropskog prvenstva za seniore u Brandenburgu. Što je najbitnije zaobišle su nas povrede, čamac ide dobro i brzo i u Poznanj idemo da vidimo gde smo u ovom trenutku. Konkurencija će biti jaka. Biće tu pet-šest vrhunskih čamaca, uključujući i novozelandsku kombinaciju Bond, Marej, neporaženu do 2009. Britanci će nastupiti sa dva čamca koji će se boriti za status olimpijske posade, a učestovaće i Mađarska i Češka, dve zemlje koje su se domogle Olimpijskih igara na nedavnoj Kvalifikacionoj regati u Lucernu. Očekujem zanimljivu regatu na kojoj bi trebalo da dobijemo jasan pokazatelj za završne pripreme za Rio. Takođe, nadam se da će nas ovog puta i sreća malo pogledati budući da je nismo imali na prva dva takmičenja u ovoj godini – Svetskom kupu u Varezeu, gde smo bili sedmi, i Evropskom prvenstvu u Brandenburgu, koje smo završili na petom mestu – kazao je pred put u Poznanju mlađi član srpskog dvojca Miloš Vasić.

Povezana vest:  VESLANJE, Selektor Nebojša Ilić: Uspešna smena generacija

I u dubl skulu u Poznanju prijavljeno je 17 čamaca, a od olimpijskih posada nedostajaće samo Litvanija i Bugarska. Tako će se u Poljskoj na delu videti 11 od 13 učesnika olimpijske regate i to Srbija, Hrvatska, Novi Zeland, Nemačka, Australija, Francuska, Azerbejdžan, Velika Britanija, Kuba, Italija i Norveška.

– Budući da smo se Šljukić i ja na Olimpijske igre plasirali tek krajem maja u Lucernu Svetski kupu u Poznanju nam je postao takoreći neplanirano takmičenje. Odlično smo trenirali za dvojcem u Jajcu, a u Poljsku idemo iz punog treninga. Zbog toga je pitanje koliko svežine imamo i u kakvoj smo formi u ovom trenutku jer je ona prevashodno prvo bila tempirana za Lucern. U svakom slučaju u Poznanju ćemo najverovatnije imati tri trke koje će nam biti dragoceno iskustvo pred završne pripreme i samo takmičenje u Riju. Takođe, osetićemo čari takmičenja sa 10 od 12 čamaca koji nas kao rivali očekuju i na Igrama, a, ujedno, imaćemo idealnu priliku da testiramo i neko novo taktičko rešenje – istakao je pred sami odlazak u Poljsku iskusniji član dubl skula Marko Marjanović.

Povezana vest:  PLIVANJE, Donacija EJP u plivanju za Fond Milorada Čavića, juniori uručili simboličan ček Čaviću

Kvalifikacije u Poznanju na programu su u petak pre podne, a istog dana, samo u popodnevnim časovima, biće organizovani repesaži. U subotu, 16. aprila, su C i D finala, kao i polufinala, dok su u nedelju A i B finala. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak popodne.