I ove godine, UNIQA osiguranje biće sponzor jedinstvenog Šekspir festivala, čiji će se glavni program održati od 29. juna do 4. jula u vili Stanković u Čortanovcima, čime UNIQA osiguranje nastavlja sa ulaganjem u kulturu.

U godini kada se obeležava 400 godina od smrti velikog pisca, u Srbiji će se održati treći pozirošni Šekspir festival koji će, u prelepom ambijentu zamka na Dunavu, prikazati predstave savremene svetske i domaće produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Ovom prilikom, publika će imati retku priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Povezana vest:  Novosadska promocija knjige „Jednostavne priče" Lazara Ristovskog

„Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo već drugu godinu za redom prijatelji ovako jedinstvenog pozorišnog festivala. Mi u UNIQA osiguranju, Šekspir festival prepoznali smo kao odličnu priliku da uložimo u kulturu, ali istovremeno da uživamo u odličnim predstavama pozorišnih trupa iz različitih krajeva sveta koji će nam predstaviti Šekspirova dela na svojstven način. Posebno nam je zadovoljstvo što će u godini Šekspirovog jubileja ovaj festival otvoriti londonski Glob teatar. Zato i želim da pozovem sve ljubitelje Šekspira i teatra uopšte, da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i posete Vilu Stanković i uživaju kako u ovom fantastičnom ambijentu, tako i u odličnim predstavama“, rekla je Sonja Marić, direktorka marketinga UNIQA osiguranja.

Povezana vest:  Trkulja i Balkanopolis u Kombank dvorani 30. maja

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u Globe teatr u maju 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom. Agencija Beta je Šekspir festival uvrstila među 10 najvažnijih događaja u kulturi u 2014. godini.

“Pored gostiju iz Londona, Glob teatra, koji će predstavom „Dva viteza iz Verone“ otvoriti ovogodišnji festival, svi posetioci imaće priliku i da pogledaju predstave teatra iz Grčke sa  predstavom  “Mera za meru”, kao i trupa iz Indije koja će izvesti komad “Bogojavljenska noć”. Po prvi put biće održan i džez koncert Marije Žuao koja će u svojoj jedinstvernoj interpretaiciji izvoditi Šekspirove sonete. Festival će, na zahtev publike, zatvoriti domaća predstava “Perikle”, koja je posle prošlogodišnje premijere na ovom istom festivalu dobila veliki broj domaćih i stranih nagrada i priznanja”, najavljuju organizatori festivala.

Povezana vest:  Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi „Kad je bio mrak“ 23. maja u 10 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Autonomna pokrajina Vojvodina – Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i UNIQA osiguranje.