Dana_Vollmer_2012

Amerikanka oborila svetski rekord

 

Američka plivačica Dejna Volmer pre četiri godine se nije kvalifikovala za Olimpijske igre, a danas je u Londonu osvojila zlatnu medalju i postavila novi svetski rekord u u trci na 100 metara leptir stilom.  Volmer je tu deonicu preplivala za 55,98 sekundi i time oborila rekord Šveđanke Sare Sjostrom od 56,06 sekundi.

Povezana vest:  VESLANJE, Dva šesta mesta za naše posade u finalu Svetskog univerzitetskog prvenstva

-U ovom trenutku sam na vrhu sveta – izjavila je Volmerova po završetku takmičenja, dodajući da je uverena da može da pliva i brže.

Volmer je prvi put na Olimpijadi učestvovala 2004. sa 16 godina, ali je razočarala navijače jer se nije kvalifikovala za naredne Igre u Pekingu.  Zbog povreda i drugih zdravstvenih problema bila je čak dovedena u pitanje njena plivačka karijera.

Povezana vest:  Stjepanović osvojio zlato na 200 metara slobodno

Prethodnih godina bila je sve bliža svetskom rekordu, a u kvalifikacijama za ovogodišnje Igre oborila je olimpijski record isplivavši trku na 100 metara leptir stilom za 56,25 sekundi.

Dosadašnja rekorderka Sjostrom, ne samo da je izgubila rekord, nego je ostala i bez medalje na ovim Olimpijskim igrama. Trku na 100 metara leptir stilom isplivala je za 57,17 sekundi i završila na četrtvom mestu. Dosadašnji rekord je postavila na Svetskom prvenstvu 2009. plivajući u kostimu visokotehnološke izrade koji je zabranjen nakon tog takmičenja.

Povezana vest:  SINHRONO PLIVANJE, Trofej Beograda u subotu i nedelju na Vračaru