dvojac_bez_kormilara4

Veslačka reprezentacija u četvrtak putuje u Plovdiv na Balkansko prvenstvo

Srpska veslačka juniorska i kadetska reprezentacija u četvrtak, 6. septembra 2012, putuje u Plovdiv koji će 8. i 9. septembra biti domaćin Balkanskog šampionata. Put Plovdiva krenuće brojna ekspedicija koja će pokušati da ponovi, možda čak i da nadmaši, prošlogodišnji odličan učinak na Balkanijadi u Turskoj na kojoj je osvojeno čak 11 medalja – četiri srebrne i sedam bronzanih. U Plovdivu boje Srbije će braniti čak 17 posada – devet juniorskih (17 i 18 godina) i osam kadetskih posada (15 i 16 godina).

U konkurenciji juniora predstavljaće nas skif Marko Jošić (Čurug), dubl skul Martin Mačković (Palić), Viktor Pivač (Grafičar), četverac skul Nemanja Uzanović (Partizan), Luka Jošić (Partizan), Uroš Marinković (Crvena zvezda), Miloš Šćepanović (Grafičar), dvojac bez kormilara Igor Lončarević (Partizan), Andrija Šljukić (Partizan), četverac bez kormilara Bojan Došljak (Partizan), Aleksandar Marinkovski (Partizan), Aleksandar Beđik (Partizan), Aleksa Stanković (Partizan) i osmerac Igor Lončarević (Partizan), Andrija Šljukić (Partizan), Bojan Došljak (Partizan), Aleksandar Marinkovski (Partizan), Aleksandar Beđik (Partizan), Aleksa Stanković (Partizan), Nikola Krlović (Partizan), Luka Pejanović (Partizan), kormilar Mateja Jošić (Partizan) i dvojica veslača iz posade juniorskog osmerca koja je nastupala na SP za juniore a koji će biti određeni od trenera VK Partizan u dogovoru sa selektorom. U konkurenciji juniorki u Plovdivu će nastupiti skif Biljana Tatar (Danubius 1885), dubl skul Zorica Mrđa (Čurug), Lijljana Jošić (Čurug) i četverac skul Luna Ugrenović (Grafičar), Milica Lugonja (Grafičar), Nađa Ilić (Partizan), Biljana Tatar (Danubius 1885).

Povezana vest:  VESLANJE, PRVA REGATA SVETSKOG KUPA, Četvercu srebro na Bledu

U konkurenciji kadeta takmičiće se skif Igor Đerić (Partizan), dubl skul Petar Zelić (Partizan), Nikola Mitrović (Partizan), četverac skul Igor Đerić (Partizan), Petar Zelić (Partizan), Nikola Mitrović (Partizan), Nemanja Lečić (Crvena zvezda), dvojac bez kormilara Uroš Vujčić (Crvena zvezda), Relja Denić (Crvena zvezda), četverac bez kormilara Nikola Novaković (Smederevo), Zoran Rajić (Smederevo), Marko Ristić (Smederevo), Uroš Dimitrijević (Smederevo) i osmerac Sreten Petronijević (Smederevo), Bogdan Golubović (Smederevo), Kristijan Stevanović (Galeb), Filip Prodanović (Galeb), Dušan Slavnić (Crvena zvezda), Milan Mijić (Danubius 1885), Andreja Vučković (Smederevo), Relja Denić (Crvena Zvezda), kormilar Mateja Jošić (Partizan), a u konkurenciji kadetkinja skif Lijljana Jošić (Čurug) i dubl skul Milica Slijepčević (Danubius 1885), Miona Mitrović (Danubius 1885).

Povezana vest:  FINA: Plivači će na SP-u u Šangaju ići na krvne testove

Po rečima trenera reprezentacije Aleksandra Ivkovića Srbija u Plovdivu putuje u jačem sastavu nego lane u Istanbulu.

– Rezultati u juniorskoj konkurenciji ove godine daju nam za pravo da kažemo da ćemo u Plovdivu biti jači nego što smo bili u Istanbulu 2011. Naši juniori su ove godine osvojili dve bronze na Svetskom prvenstvu za razliku od prošle kada su nam na planetranom šampionatu maksimalan rezultat bila dva peta mesta. Stoga očekujem i bolje rezultate na Balkanijadi nego lane. Najveći konkurenti će nam biti Rumuni i Grci koji dolaze u najjačim sastavima. Naš dvojac Lončarević, Šljukić, treći na svetu, poslednji put ove sezone će se ogledati sa svetskim prvacima Rumunima i vicešampionima Grcima. Ostaje da se vidi ko će u ovom trenutku biti bolji, ko se više odmorio i ko je spremniji za predstojeći izazov. Podsetiću da su ove tri posade su u finalu Svetskog prvenstva kroz cilj prošle u tri sekunde. Takođe, rumunski dvojac će nastupiti i u četvervcu bez kormilara sa dvojicom veslača koji su u ovoj disciplini bili drugi na svetu. I pojedini naši momci će nastupiti u dve discipline tako da će Lončarević i Šljukić nastupiti i u osmercu u kojem će veslati i cela posada četverca bez kormilara. Sve u svemu očekuje nas jedno zanimljivo i izuzetno jako takmičenje na kojem će biti stavljena tačka na međunarodna takmičenja mlađih kategorija u ovoj sezoni – istakao je Ivković.

Povezana vest:  VESLANJE, OI 2012, Novozelanđanima svetski rekord na Londonskim igrama

I kada je reč o kadetima Ivković izražava optimizam.

– Imamo dve-tri izuzetno talentovane posade u kadetskoj konkurenciji i takmičenje u Plovdivu će im biti odličan test. Ostaje da se vidi kakve su u ovom trenutku u odnosu na ostale mlade veslače i veslačice na Balkanu – istakao je Ivković.

Na Balkanskom prvenstvu pored Srbije nastupiće i Rumunija, Grčka, Bugarska, Turska i Makedonija.