VESLANJE Drzavno prvenstvo na ergometrima 2013 FotografijaSrpska veslačka elita u Novom Sadu na prvenstvu Srbije na ergometrima
 
Startni pucanj nove veslačke sezone čuće se u nedelju u Novom Sadu. U organizaciji Veslačkog kluba Danubius 1885 i Veslačkog saveza Srbije u Centru za studentski sport (sala na Đačkom igralištu) 23. februara 2014. održaće se prvo zvanično takmičenje u ovoj godini – Prvenstvo Srbije na ergometrima. Ovogodišnji šampionat, koje se već šestu godinu uzastopno održava na ovom mestu, premašio je sva očekivanja budući da će biti oboren rekord po broju učesnika. Naime, čak 481 takmičar ući će u trku za odličja, za razliku od prošle godine kada se na Đačkom igralištu okupilo nešto više od 300 učesnika. Pored svih 14 srpskih klubova kao specijalni gosti učestvovaće i Veslački klub Baja iz istoimenog mađarskog grada, Veslački klub Iktus iz Osijeka i studenti.
Prema rečima glavnog organizatora predstojećeg takmičenja Petra Ibročića, inače i prvog čoveka struke u Danubiusu 1885, pripreme za predstojeći šampionat, koji će se bodovati za Rang listu Svetske veslačke federacije, završene su, a Danubius i Novi Sad spremni dočekuju početak borbi na ergometru.
– Budući da već imamo veliko iskustvo u organizaciji popularne „Ergometrijade“ nadamo se da će i ove godine sve proteći u najboljem redu i da će svi iz Novog Sada otići zadovoljni organizacijom ovog događaja. Ono po čemu je ovogodišnji šampionat, ipak, specifičan jeste podatak da je ubedljivo najmasovniji do sada. Pored toga, biće i najjači budući da su se redom svi naši reprezentativci prijavili za učešće i veoma smo srećni zbog toga. To u svakom slučaju daje posebnu težinu predstojećem državnom prvenstvu na kojem, s obzirom na izuzetnu konkurenciju, očekujemo obaranje nekih državnih rekorda – istakao je Ibročić.
Državno prvenstvo će biti u svim uzrasnim kategorijama – pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj, seniorskoj a poput 2013. takmičiće se i veterani i studenti. Start borbi zakazan je za 10 časova, a titulu brani Partizan čiji su veslači prošle godine sa 56 bodova osvojili ekipno prvo mesto. Drugo mesto 2013. pripalo je Crvenoj zvezdi (43), treće Danubiusu 1885 (20)…
– Kao i nekoliko prethodnih godina takmičiće se i veterani i studenti. Pored akademaca sa univerziteta u Beogradu i Novom Sadu u ovoj konkurenciji predstavnike će imati i Vojna Akademija u Beogradu. Još jedna novina biće i to što će se pioniri pored konkurencije skif takmičiti i u dubl skulu i četverac skulu jer nam softver sada omogućava uvezivanje i osam ergometara. Želeli smo da na ovaj način u najmlađoj konkurenciji podelimo više medalja jer je to njima najveća nagrada i satisfakcija za dalji rad. Takođe, u Sali će biti instaliran i veliki video bim preko sa kojeg će se direktno pratiti trke – rekao je Ibročić.
Povezana vest:  VESLANJE, SP FRANCUSKA 2015