Srb Tur 2Turska zaustavila Srbiju u polufinalu

Reprezentacija Srbije, igrači do 20 godina starosti, igraće za treće mesto i boriti se za bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Grčkoj. Izabranici selektora Dejana Mijatovića poraženi su u polufinalnom duelu na Kritu od odlične selekcije Turske koja je već u prvom poluvremenu stekla ogromnu prednost koju naš mladi tim uprkos svim naporima u nastavku susreta nije mogao da anulira: Srbija U20 – Turska U20 53:66 (13:22, 5:17, 24:14, 11:13). Protivnik reprezentacije Srbije u borbi za mesto na pobedničkom postolju (nedelja, 18:15 časova) biće poražena ekipa iz drugog polufinalnog duela u kome se sastaju Španija i Hrvatska.
Koliko je iscrpljujuća četvrtfinalna bitka protiv selekcija Izraela ostavila traga na reprezentativce Srbije lako je bilo uočljivo već na startu duela protiv Turske. Izostala je prepoznatljiva agresivnost, noge su bile teške, a procenta šuta iz igre od samo 22% jasno je govorio koliko je naš mladi tim bio van ritma. Zato i ne čudi što su posle prvih 10 minuta igre bili u priličnom zaostatku – 13:22. Gotovo četiri minuta trebalo je izabranicima selektora Mijatovića da preko Nikole Jankovića, jedinog raspoloženog u našim redovima, smanje na 15:26. Usledila je međutim nova serija rivala koju je okončao trojkom Čedi Osman za 16:35 u 16. minut. Ništa se u odnosu snaga nije menjalo do kraja prvog poluvremena koje je okončano ubedljivim vođstvom odličnog turskog tima – 18:39 koji je bio brži, precizniji i daleko manje grešio.
Čvrsto rešeni da poprave utisak i bore se do samog kraja reprezentativci Srbije zaigrali su daleko bolje u nastavku susreta. Za samo četiri minuta igre u drugom poluvremenu postigli su duplo više poena nego u kompletnoj drugoj četvrtini i trojkom Nikole Rebića smanjili na 32:45, a posle ofanzivnog skoka i poena Jovana Novaka prišli na 36:45. Razigrao se u tim trenucima i Ognjen Jaramaz, ali i posle završetka treće deonice zaostatak je ostao isti – „-11″ – 42:53. Tračak nade da je preokret ipak moguć ukazao se u 36. minutu kad je posle trojke Novaka i solo akcije Jankovića vođstvo rivala smanjeno na 50:61. Ipak, sve je bilo definitvno završeno posle trojke Tajfuna Eriklija za nedostižnih 50:66 u 38. minutu.
– Platili smo danak, energetski bili i suviše potrošeni zbog teškog meča protiv Izraela u četvrtfinalu. Teško smo trčali. Nismo mogli na samom početku da pratimo žestok ritam selekcije Turske, koja je zavtvorila sve prilaze svom košu i uspela da postigne suviše lakih poena iz kontranapada. Mislim da smo ponovo pokazali karakter, da smo se borili do samog kraja, iako nam je malo toga polazilo za rukom. Momci ne smeju da tuguju, klonu duhom, jer dali su sve od sebe tokom pripremnog perioda, odigrali zaista odlično gotovo sve utakmice na šampionatu. Zato treba da podignu glave, među četiri smo najbolje reprezentacije u Evropi, a sutra imamo priliku da pobedom osvojimo bronzanu medalju i nađemo se na pobedničkom postolju – istakao je Dejan Mijatović, selektor naše mlade reprezentacije.

Povezana vest:  Gordić prelazi u Partizan

SRBIJA U20: Đorđević, Rebić 9, Pot, Kaplanović, Dobrić, Aranitović, Novak 16, Jaramaz 10, Janković 16, Andrić, Šalić, Tejić 2.

TURSKA U20: Ćevik, Sanli 3, Osman 19, Turen 4, Birsen 6, Košut 6, Kosar, Izmizrak 7, Demir, Altunbej, Jasar 6, Erikli 15.