covic arena kznČović: Marko Ivković je ubijen sa leđa

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović rekao je danas da turska policija snosi odgovornost za ubistvo navijača crveno-belih Marka Ivkovića pošto nije obezbedila adekvatne bezbednosne mere uoči meča protiv Galatasaraja u Evroligi.
-Dogodio se jako težak i užasan događaj. Odlazak navijača nije bio organizovan od strane kluba, ali čim smo čuli da će naše pristalice da se pojave u Turskoj odmah smo obavestili konzulat u Istanbulu, koji je ekspresno reagovao i obavestio Galatasaraj i policiju. Želim da izbegnem svaku manipulaciju za nastale događaje i postavim pitanje zašto je policija vodila navijače do hale, ako nisu smeli da uđu, a zna se da može da dođe do sukoba – rekao je Čović na konferenciji za medije na Malom Kalemegdanu.
On je dodao da se turski mediji hteli da spinuju događaj prenošenjem da su se navijači Crvene zvezde međusobno sukobili posle čega je ubijen Ivković.
-Bruka i sramota je da su se Zvezdini navijači sukobili između sebe. Da nismo možda godinama čekali da odemo u Istanbulu i izbodemo se međusobno? Znam da su Srbi generalno krivi za sve, ali budimo malo realni. Desilo se da je policija htela da odbije navijače Zvezde suzavcem i dimom, u kojem se dogodio napad domaćih navijača. Marko je uboden sa leđa, pošto je bio na začelju kolone i nije učestvovao u sukobu. Krenuo je da se povlači – rekao je Čović.
Čović je dodao da je sramotan odnos Galatasaraja prema Zvezdi, pošto turski tim nije imao nikakav kontakt sa delegacijom crveno-belih nakon dolaska na aerodrom u Istanbulu.
-Klub je iz Beograda stupio u kontakt sa Galatasarajem i želeli smo da platimo karte za navijače. Rekli su nam da ne možemo to da uradimo preko računa, već samo na biletarnicama, što smo i hteli. Posle smo u dopisu dobili da ne mogu ni to da prihvate jer karata nema, iako je u hali bilo 8.000 gledalaca od mogućih 12.000. Nekome je bilo bitno da ne uđu u halu – naveo je Čović.
Prvi čovek beogradskog kluba rekao je da je u dvoranu Abdi Ipekči ušlo 60 navijača Zvezde, ali i da su oni fizički napadnuti od navijača turskog tima, ali i verbalno od trenera Ergina Atamana.
-Izjava Atamana je jako neodgovorna i doliva vatru. To je bila priprema za ono što su mediji preneli. Sopstvenu odgovornost želi da prebaci na nas, što je klasična prevara. Zvezda ne snosi nikakvu odgovornost – naveo je čelnik Zvezde.
Čović je istakao da očekuje od Evrolige da odradi posao kako treba, kao i da se ne plaši moguće kazne za crveno-bele.
-Videćemo da li će aršin biti isti za sve. U hali smo bili izloženi skandariranju „Srbe u bunar“, kao i provokacijama sa zastavama Kosova. Mi smo plaćali kazne u prethodnom periodu, što je bilo opravdano, ali sada je drugačija situacija. Savest nam je potpuno mirna – rekao je Čović i dodao:
-Videli ste kako su navijači Bešiktaša dočekani u Beogradu na meču protiv Partizana. Da li su oni imali sukob sa policijom i da li su razbijali objekte po gradu? Imali su maksimalnu bezbednost i vratili su se kući čitavi – zaključio je Čović.
Navijač Crvene zvezde Marko Ivković juče je ispred hale Abdi Ipekči izboden nožem u sukobu sa pristalicama Galatasaraja uoči meča dva tima u 6. kolu Evrolige.

Povezana vest:  Srbija u pripremnoj utakmici pobedila Letoniju sa 94:85